Kufrový atentátník dostal v Německu doživotí

Berlín - Na doživotí poslal dnes vrchní zemský soud v Düsseldorfu za mříže pachatele neúspěšných "kufrových" atentátů na německé vlaky. Čtyřiadvacetiletý Libanonec Jussef Mohamed Hadždž Díb byl v ročním procesu usvědčen z vícenásobného pokusu o vraždu, i když jeho bomby nastražené ve dvou regionálních spojích vyjíždějících z Kolína nad Rýnem selhaly. "Ničivému krveprolití s množstvím mrtvých nedošlo jen díky omylu pachatelů při konstruování bomby," uvádí se ve zdůvodnění rozsudku. Předsedající soudce Ottmar Breidling potvrdil názor žaloby, že dosud nikdy v dějinách nebylo Německo tak blízko islamistickému teroristickému útoku jako v červenci 2006. Doživotí je v německém právu nejvyšší trest, z nějž si odsouzený musí před případným omilostněním odsedět nejméně 15 let.

Díb přiznal, že se svým komplicem uložili 31. července 2006 do dvou vlaků bomby. Vlaky směřující do Hamu a Koblenze byly vybrány proto, že jako regionální spoje mívaly pravidelně značné množství cestujících. Výbušné zařízení tvořily tlakové nádoby s plynem doplněné časovacím a roznětným mechanismem. Roznětky obou bomb spustily ve 14:30 daného dne, plyn v tlakových nádobách však neexplodoval, protože nešlo o výbušnou směs.

Obžalovaný se hájil tvrzením, že záměrně zkonstruoval bomby tak, aby nevybuchly, protože chtěl jen vyvolat strach. Obhajoba mluvila o „pouhých atrapách“ a požadovala zproštění viny. Soud však dal za pravdu žalobě, že fakta zcela jasně prokazují terorismus. „Jedinou správnou odpovědí justice na takové činy je maximální trest,“ prohlásil Breidling.

Díb byl ve své rodné zemi za stejný čin odsouzen v nepřítomnosti rovněž na doživotí. Jeho 22letý komplic Džihád Hamad byl loni v prosinci v Libanonu odsouzen ke 12 letům vězení.