V Zimbabwe kromě cholery zabíjejí i další nemoci

Harare - Kromě epidemie cholery umírají v Zimbabwe na další nemoci tisíce lidí. Skupina zimbabwských zdravotnických organizací tvrdí, že místní obyvatelé umírají na AIDS, malárii, vředová onemocnění nebo dokonce cukrovku. V zemi se totiž zhroutil zdravotnický systém, proto si i léčitelné nemoci vybírají daň vysokého počtu obětí.

Cholera v Zimbabwe si za pouhých 5 měsíců vyžádala 600 mrtvých a 14 tisíc nemocných. Zdravotnictví v zemi zkolabovalo, neteče voda, nefunguje kanalizace. Světové zdravotnické organizace varují, že pokud se epidemie vymkne kontrole, v zemi by mohlo onemocnět přes 60 tisíc lidí.

Obyvatelé Zimbabwe přitom kromě cholery ohrožují i jiné nemoci. Sdružení 35 zimbabwských zdravotnických organizací pod názvem Community Working Group on Health (CWGH) varuje, že umírají tisíce Zimbabwanů. To potvrdila i britská humanitární organizace Oxfam, ta navíc varuje, že se situace zhorší s právě začínajícím obdobím dešťů, které trvá až do února.    

„Když se podíváte, kolik lidí je oslabeno hladem nebo nemocí AIDS, s obdobím dešťů pak přijde ještě malárie a k tomu se šíří antrax (sněť slezinná), tak je to recept na neštěstí,“ uvedla mluvčí Oxfamu pro jihoafrickou oblast Caroline Hooperová-Boxová.

V Zimbabwe jsou například ale ohrožení i diabetici, protože nedostávají inzulin. Umírají i lidé se zánětem slepého střeva nebo astmatici. V současné době totiž nejsou v Zimbabwe takové podmínky, ve kterých by se jindy banální onemocnění dala léčit. V zemi chybějí léky i zdravotnický personál. Mezinárodní organizace a západní státy proto slibují Zimbabwe pomoc.