EU možná na ohrožených lodích rozmístí ozbrojené stráže

Brusel - Na některých lodích ohrožených útoky pirátů v somálských vodách by námořní flotila EU mohla rozmístit ozbrojené stráže. Prohlásil to viceadmirál Philip Jones, britský velitel námořní mise EU. Ta zahajuje námořní operaci, jejímž cílem je chránit před útoky pirátů obchodní a soukromé lodě. Podle Jonese se flotila bude snažit umístit zvláštní ochranné oddíly na palubu některých lodí dovážejících potravinovou pomoc do Somálska. Pokud by piráti zaútočili, mohou na ně reagovat silou.

Na námořní misi EU zaměřené proti somálským pirátům se bude podílet několik zemí, například Británie, Řecko, Španělsko či Francie. Prozatím ji budou tvořit čtyři válečná plavidla a dva hlídkové letouny. Svou operaci u Somálska zahájí naplno 15. prosince a nahradí v oblasti vojenskou flotilu NATO. Trasy plavidel u somálských břehů monitorují také lodě Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska.

Piráti letos unesli kolem 40 mezinárodních lodí, což jim přineslo desítky milionů dolarů výkupného. V současnosti zadržují v zajetí téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek.

Německý operátor cestovní lodi Columbus dnes uvedl, že své pasažéry při jejich současné cestě kolem světa nechá před vplutím do nebezpečných somálských vod vystoupit na pevnině. Odtud pak mohou bezpečně doletět do Dubaje, kde na loď opět nastoupí. Columbus tak propluje somálskými vodami jen s posádkou.

Somálští piráti
Zdroj: ČT24