Železničáři ve Varšavě protestovali proti důchodové reformě, zpozdily se i spoje do Česka

Varšava - Železničáři v Polsku protestovali proti vládní důchodové reformě. V hlavním městě byl zhruba na čtyři hodiny zablokován provoz na hlavním nádraží, důležité železniční tepně na polském území. Tímto uzlem projíždí nejvíce spojů v zemi, včetně mezinárodních rychlíků. Protest skončil zhruba ve 14:00, vlaky nasbíraly i několikahodinová zpoždění. Časové manko nabraly i vlaky do České republiky.

"Dotklo či ještě dotkne se to zřejmě tří vlaků, které jedou přes naše
území," řekl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah. Ranní vlak z Varšavy do Vídně jel na české území se 40minutovým zpožděním, následný vlak do Prahy nabral půlhodinové manko.

Podle státní železniční společnosti PKP byl dnešní protest nelegální a
odboráři za něj ponesou odpovědnost, a to i finanční. Dráhy budou vyplácet cestujícím odškodnění za zpoždění vlaků. Manifestace na kolejích se účastnilo zhruba 500 osob, na které dohlížela policie. Podle strážníků akce proběhla poklidně.

Železničáře z různých odborových svazů sjednotil boj o důchodová privilegia. Šéf svazu Solidarita Henryk Grymel dnes připomněl, že vláda ustoupila tlaku učitelů, kterým povolila předčasné důchody, ačkoliv původně o ně měli přijít. „Dali si gól do vlastní branky, protože odhodlání lidí vzrostlo. Když mohli dostat jedni, proč by nemohli jiní,“ vysvětlil Grymel. Vláda ale připomíná, že v návrhu reformy, kterou už schválil parlament, je uvedeno, že o právo odejít do předčasného důchodu přijdou pouze někteří pracovníci drah. Strojvůdci budou moci nadále ukončit svou profesní kariéru pět let před termínem nástupu do důchodu.