Obama vyzval obviněného illinoiského guvernéra k demisi

Chicago - Nově zvolený americký prezident Barack Obama dnes vyzval guvernéra státu Illinois Roda Blagojeviche, aby odstoupil ze své funkce. Blagojevich byl v úterý obviněn, že přijímal úplatky za obsazení místa v Senátu, které se uvolnilo po Obamově vítězství v listopadových prezidentských volbách. "Za současných okolností je pro guvernéra obtížné, aby se věnoval své práci a sloužil obyvatelům Illinois," prohlásil Obamův mluvčí Robert Gibbs. Podle něj se nově zvolený prezident v této otázce shoduje s řadou předních politiků v Illinois i na celostátní úrovni.

Korupce se měl Blagojevich údajně dopustit při hledání nástupce na senátorský post, který se v Illinois uvolnil zvolením Baracka Obamy příštím prezidentem USA. FBI vyšetřuje Blagojeviche kvůli korupci již tři roky. Samotný guvernér byl ještě včera propuštěn z policejní cely na kauci v hodnotě 4 500 dolarů (asi 90 tisíc korun). Úvahy o možné rezignaci sám odmítá. 

Blagojevich stále může i přes obvinění určit Obamova nástupce v Senátu, upozornila dnes agentura AP. Řada amerických zákonodárců ale před takovým krokem varovala, protože by podle nich poškodil důvěryhodnost Senátu. „Nikdo, koho jmenuje tento guvernér, nemůže být za nynějších okolností důvěryhodnou náhradou (za Obamu),“ prohlásil demokratický senátor Dick Durbin, který je po Obamově zvolení prezidentem jediným illinoiským senátorem.

Mluvčí úřadu státního návladního Randall Samborn při vyšetřování uvedl, že guvernér byl během dne zadržen spolu s šéfem jeho administrativy Johnem Harrisem. Podle jistého federální zdroje AP, který si nepřál být kvůli pokračujícímu vyšetřování jmenován, guvernér během hledání nového senátora přijal peníze nejméně od jedné osoby.

Obama po setkání s bývalým americkým viceprezidentem Albertem Gorem prohlásil, že je z případu smutný. Řekl, že s guvernérem nebyl kvůli uvolněnému senátorskému postu v kontaktu a že celou věc nebude během vyšetřování komentovat.

Podle listopadových telefonních odposlechů Blagojevich údajně za senátorské křeslo požadoval dobře placené místo v neziskové nadaci či v odborových organizacích. Také požadoval, aby se jeho manželka stala členem představenstva takové společnosti, kde by si ročně přišla na 150 000 dolarů (asi 3 miliony korun). Také se prý domáhal hotovosti z kampaňových fondů a vládního či velvyslaneckého postu. Pokud bude Blagojevich odsouzen, hrozí mu až 20 let vězení za spiknutí s úmyslem spáchat podvod a dalších 10 let za navádění k úplatkářství.

Blagojevichovu kancelář v centru Chicaga navštívili agenti Federálního úřadu pro vyšetřování. FBI podle AP Blagojeviche vyšetřuje kvůli korupci již tři roky. Policie měla údajně povolení odposlouchávat guvernérův telefon. Nově zvolený americký prezident Barack Obama byl senátorem za stát Illinois. Nyní je tento úřad neobsazený. Podle amerického práva o nástupci na uvolněnou senátorskou funkci rozhoduje guvernér daného státu.

  • Rod Blagojevich autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57138.jpg
  • Rod Blagojevich s manželkou Patti autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/570/56921.jpg
Vydáno pod