Indická policie zveřejnila jména organizátorů útoků v Bombaji

Dillí - Indická policie dnes zveřejnila jména devíti mužů, kteří se podíleli na listopadových útocích v Bombaji. Podle policie všichni pocházeli z Pákistánu. Vyšetřovatel Rákeš Maria zveřejnil nejen jména atentátníků, ale i jejich přezdívky. Novinářům se dostali do rukou fotografie osmi z nich. Některé pocházeli z dokladů dotyčných, jiné byly pořízeny jako posmrtné snímky. Jednoho atentátníka nebylo možné vyfotografovat, protože jeho tělo bylo zcela spáleno.

Vyšetřovatel dodal ke každému z nich také informaci o jejich původu. Nesdělil však, jak tyto údaje policie získala. Atentátníci zaútočili na několik bombajských objektů 26. listopadu. Tři dny v některých z nich zadržovali a zabíjeli rukojmí. Akci nepřežilo171 lidí. Živého se podařilo dopadnout jen jednoho z atentátníků.

Indie od počátku z útoku viní pákistánskou muslimskou skupinu Laškare tajjaba, která bojuje za nezávislost indického Kašmíru. V Pákistánu bylo zatčeno 20 podezřelých včetně údajného organizátora celé akce. Pákistán je ale nehodlá vydat k soudu do Indie a v případě, že budou obviněni, chce je soudit sám.