Generální stávka v Řecku - demonstranti se střetli s policií

Atény - Řecko zažívá další neklidný den. Dopoledne začala 24hodinová generální odborová stávka. Asi stovka demonstrantů se před řeckým parlamentem střetla s policií, ta proti nim použila slzný plyn. Kvůli stávce zůstaly zavřené banky, školy a úřady. Velká omezení jsou i v dopravě. Řecké aerolinky zrušily několik letů, nejedou ani trajekty a vlaky. Ve velkých městech nefunguje městská doprava. Práce je omezená i v nemocnicích.

Na protest proti vládní ekonomické politice se dnes koná generální stávka, kterou svolaly odbory. Akce byla naplánována ještě předtím, než vypukly mohutné nepokoje, které ještě víc vyhrotila smrt mladíka po zásahu policie. Premiér Kostas Karamanlis vyzval odbory, aby stávku odvolaly. Ty ale jeho výzvu nevyslyšely.

Odborové svazy naplánovaly hlavní protest na dopoledne. Demonstranti se shromáždili před řeckým parlamentem. Požadovali vyšší mzdy stejně jako rostoucí sociální výdaje vzhledem ke globální světové krizi. Protestovali proti penzijní reformě nebo vysoké nezaměstnanosti. Se zápalnými lahvemi zaútočila skupina asi 15 mladých radikálů před justičním palácem na obhájce dvou policistů, jimž se klade za vinu smrt patnáctiletého mladíka. Advokát zraněn nebyl. 

Z davu několika desítek demonstrantů se ozývaly hesla jako například: „Bohatí musí zaplatit za krizi!“ nebo „Nesahejte nám na naše práva“. Pak se stávkující dav střetl s policisty, demonstranti házeli zápalné lahve a kameny, policie proti nim zasáhla slzným plynem. Na místo podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala míří další tisíce lidí. Dle agentur by mohlo k parlamentu dorazilo až 10 tisíc demonstrantů.

Rabování se nevyhly ani aténské obchody. Málokterá skleněná výloha zůstane bez povšimnutí. Starosta Atén prosil obyvatele, aby šli nakupovat a podpořili obchodníky. Jenže ti se radši ukrývají. Ocelové mříže zachrastí pokaždé, když napětí mezi demonstranty a policisty zhoustne. 

Demonstranti:

„Bohatí musí zaplatit za krizi.“

Stávku uspořádaly dva hlavní řecké odborové svazy, které zastupují asi 2,5 milionu pracujících. Panují obavy, aby se neopakovaly výtržnosti z předchozích dnů. Řada obchodů v centru Atén dnes proto zůstala zavřená, protože jejich majitelé se obávají, že by se mohly stát terčem řádění demonstrantů. Odbory v prohlášení ovšem uvedly, že dnešní stávka je proti každé formě násilí.

Mládež se střetla s policií také v druhém největším řeckém městě Soluni. Na demonstraci se zde sešlo asi 2 000 lidí, převážně studentů. Potyčky skončily brzy odpoledne, ale v centru města ještě na mnoha místech hořely popelnice. V Soluni se konala i druhá demonstrace, na které se sešlo asi 2 000 komunistů, akce se obešla bez potyček.

Na protest proti sobotnímu zásahu policie dnes desítka tureckých demonstrantů potřísnila červenou barvou průčelí řeckého generálního konzulátu v Istanbulu. Mladíci, kteří o sobě prohlásili, že jsou anarchisté, rovněž rozbili okénka ve služebním automobilu řeckého generálního konzula. Také před řeckým konzulátem v Neapoli na jihu Itálie protestovala padesátka studentů a několik desítek mladých lidí z extrémní levice krátce okupovalo. Řecký institut v Benátkách na severu země.

Premiér: Musíme zastavit násilí, rabování a vandalismus

Řecké aerolinie Olympic a Aegean oznámily, že kvůli stávce zruší mnoho letů, omezené jsou i trajektové spoje a železniční doprava. Zastavila se také hromadná doprava v mnoha řeckých městech, včetně Atén. K akci se připojili i učitelé, novináři, bankovní úředníci nebo pracovníci z veřejného sektoru.

Řecký premiér včera vyzval k jednotě, která by zastavila pouliční nepokoje. „Musíme se všichni jednotně postavit proti ilegálním akcím, abychom zastavili násilí, rabování a vandalismus,“ prohlásil Karamanlis. K řešení ekonomické krize státu však v brzké době nemusí dojít. Škody jenom v hlavním městě se již vyšplhali v přepočtu na 1 miliardu korun. 

Opoziční socialisté vyzvali premiéra k rezignaci a žádají předčasné volby. Levici po nepokojích stále stoupají preference. Podpora pravicové vlády naopak prudce klesá. Nejhorší protesty za víc než 30 let, vyvolané kontroverzním zásahem policie, přišly pro konzervativní kabinet v nepravý čas. Vládnoucí Nová demokratická strana má jen velmi těsnou většinu v parlamentu a plné ruce práce se zvládáním dopadů světové finanční krize. Ekonomice země nepokoje rozhodně neprospívají. Aténská obchodní asociace odhaduje, že 4 dny násilností způsobily škody za miliardu eur.