Britské jednotky se začnou z Iráku stahovat v březnu 2009

Londýn - Velká Británie začne v březnu z Iráku stahovat většinu ze svých víc než čtyř tisíc nasazených vojáků. V polovině příštího roku jich tak v zemi zůstanou už jen čtyři stovky. S odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj to uvedl britský tisk. Britové své síly, stejně jako Američané, přesunou do Afghánistánu.

Velká Británie začne v březnu příštího roku stahovat většinu svých vojáků z Iráku, protože v oblasti bezpečnosti zde dosáhli velkého pokroku. Vláda to oznámila ve středu. Mluvčí ministerstva obrany prohlásila, že bezpečnost se daří zajišťovat především na jihu Iráku v oblasti kolem Basry, kde je soustředěna většina ze 4 100 britských vojáků. Prohlásila také, že díky tomuto pokroku se mise brzy v roce 2009 zásadně promění. Mluvčí ovšem neupřesnila konkrétní datum, do kterého by měli vojáci Irák opustit.

Britská média informovala s odvoláním na zdroj z ministerstva obrany, že by se britské jednotky měly od března začít přesouvat na základnu v Basře. Poslední jednotky by měly z tohoto města odejít v červnu příštího roku.

Vydáno pod