Tajná služba pomohla uniknout vrahovi Politkovské

Moskva - Ruská tajná služba FSB údajně pomohla utéct vrahovi ruské novinářky Anny Politkovské. FSB poskytla Rustamu Machmudovovi, podezřelému z vraždy, falešné doklady. Tvrdí to list Kommersant s odvoláním na advokáty ostatních obviněných ze spoluúčasti na vraždě. Machmudov se díky pomoci tajné služby vypařil a skrývá se neznámo kde. Jeho komplicové ale policie dopadla a nyní stojí před moskevským soudem.

Novinářku a kritičku Kremlu Politkovskou zastřelil vrah 7. října 2006.  Za rok se za mřížemi ocitlo deset podezřelých. Většina však už byla propuštěna na svobodu. Z účasti na vraždě jsou obviněni bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Třetí sourozenec, Rustam, který prý novinářku zastřelil, je stále na útěku před spravedlností.

Naposledy prý používal doklady na jméno Tatara Nailja Zagidullina. Pravý  Zagidullin odevzdal svůj identifikační průkaz před nástupem na vojnu vojenské správě. Po výkonu služby si ale již pro doklady nepřišel. Jeho identitu si tak vypůjčil Rustam Machmudov.

Machmudov údajně podle Sergeje Sokolova, šéfredaktora listu Novaja gazeta, kde Politkovská pracovala, donášel tajné službě FSB, pomáhal jí totiž identifikovat obchodníky s drogami a pašeráky. Služba se mu za to prý odměnila tím, že mu vydala cizí doklady.  

U soudu zatím pokračuje předkládání důkazů obžaloby, že spoluobvinění sledovali Politkovskou. Pak má přijít na řadu obhajoba.

Vydáno pod