Cholera v Zimbabwe dál rozsévá smrt – od srpna téměř 800 mrtvých

Ženeva/Harare - Rozsáhlá epidemie cholery, která v africkém státě Zimbabwe řádí již pět měsíců, si podle údajů Světové zdravotnické organizace vyžádala již 778 lidských životů. Kvůli neustále se zhoršující situaci vzniká především v zahraničí tlak, volající po odstoupení zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Kromě epidemie cholery umírají v Zimbabwe na další nemoci tisíce lidí. Skupina zimbabwských zdravotnických organizací tvrdí, že místní obyvatelé umírají na AIDS, malárii, vředová onemocnění nebo dokonce cukrovku. V zemi se totiž zhroutil zdravotnický systém, proto si i léčitelné nemoci vybírají daň vysokého počtu obětí.

Přitom oficiální údaje OSN z konce minulého týdne uváděly informaci o 565 osobách, které od srpna padly za oběť smrtelné epidemii. Nyní je bilance o více než 200 obětí vyšší. Nemocí je podle OSN nakaženo na 15 572 obyvatel, uvedla agentura AP. Světová zdravotnická organizace varuje, že by cholerou mohlo onemocnět až 60 000 lidí.

Zimbabwský ministr informací Sikhanyiso Ndlovu v úterý tvrdil, že epidemie cholery je pod kontrolou. „Máme dostatek chemických prostředků na vyčištění vody,“ prohlásil a odsoudil kritiku na adresu prezidenta Mugabeho, kterého mezinárodní společenství viní ze současné humanitární krize v zemi. „Nemám žádná vlídná slova pro všechny hlavy států, které se vyjádřily proti Zimbabwe. Doufám, že to bylo naposledy, kdy si na Zimbabwe otevřely svá špinavá ústa,“ citovala Ndlovua agentura AFP.

Zimbabwe, kdysi jeden z nejbohatších států Afriky, se v současnosti potýká s politickou, ekonomickou i humanitární krizí. Největším svízelem je nedostatek nezávadné pitné vody. Především ve městech je situace alarmující. Lidé navíc s obavami očekávají nadcházející období dešťů, které může šíření bakteriálních nemocí výrazně zrychlit. 

V důsledku hospodářské krize se v Zimbabwe hroutí zdravotnický systém a v zemi je nedostatek léků. Na mnoha místech nefunguje kanalizace a panují tam katastrofické hygienické podmínky. Polovina z 12,3 milionu obyvatel je závislá na potravinové pomoci. Inflace dosahuje 231 milionů procent a nezaměstnanost je osmdesátiprocentní.