Desítky čínských demonstrantů byly zadrženy před pekingským ministerstvem zdravotnictví

Peking - Čínská policie dnes zadržela několik desítek demonstrantů, kteří se shromáždili před čínským ministerstvem zahraničí v centru Pekingu u příležitosti 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Účastníci protestu odsuzovali nezákonné zatýkání občanů v Číně, zabírání půdy či zneužívání moci místními soudy. Organizace Free Tibet zase ve své dnešní zprávě poukázala na používání mučení proti odpůrcům režimu v oblasti Tibetu.

Mnozí přišli do metropole s peticemi, v nichž žádají centrální vládu, aby jim pomohla poradit si s nekalými praktikami místních úřadů. „Dnešek je dnem lidských práv, ale v Číně žádná lidská práva neexistují. Chci svou půdu, chci jídlo,“ naléhala Jang Kuej-jin, žena ve středním věku ze severočínské provincie Šan-si, které prý místní úřady před čtyřmi lety sebraly pozemky a zbouraly dům kvůli nové zástavbě, ale odmítly jí vyplatit odškodné. Třikrát údajně byla poslána do pracovního tábora, kde byla zmlácena.

Kulaté výročí přijetí deklarace lidských práv se také stalo příležitostí ke zveřejnění nové zprávy organizace Free Tibet o stavu lidských práv v tomto regionu. Její autoři píší o rozšířeném a pravidelném užívání mučení proti zadrženým odpůrcům režimu. Podle dokumentu vězni i po propuštění umírají na svá zranění nebo si do života odnášejí nesmazatelné duševní a fyzické jizvy. Lékařskou péči si zpravidla dovolit nemůžou, nebo jim je dokonce přímo odepřena, konstatuje organizace.

„Navzdory tvrzením čínské vlády, že se vyskytuje minimum případů mučení, důkazy svědčí o něčem jiném,“ podotkla ředitelka organizace Stephanie Brigdenová. „Není pochyb o tom, že čínská vláda umožňuje užívání mučení jako nástroje k potlačování tibetského lidu,“ dodala.

Vydáno pod