Tamilští separatisté údajně zabili na Srí Lance 89 vojáků

Kolombo - Ozbrojenci ze separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) údajně zabili v prudkých bojích na Srí Lance 89 vládních vojáků. Oznámila to agentura AP s odvoláním na internetové stránky separatistů TamilNet.

Boje se podle informací TamilNetu odehrály v okolí města Kilinočči, které je faktickým hlavním městem separatistů. LTTE údajně odrazila útok vládních vojáků západně od Kilinočči a zabila více než 60 příslušníků vládních sil. Dalších 29 vojáků bylo zabito při prudkých střetech jižně od Kilinočči. 

Mluvčí srílanské armády Udaja Nanajákkara zprávu TamilNetu popřel. Ověřit podobné informace z nezávislých zdrojů je prakticky nemožné, protože do oblastí bojů nemají přístup novináři ani pozorovatelé.

Tamilští tygři bojují s vládou pětadvacet let

Srílanská vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho letos jednostranně vypověděla příměří dojednané v roce 2002, které podle ní separatisté využívali pouze k přezbrojení. V posledních měsících dosáhla vládní vojska proti povstalcům významných úspěchů a jimi ovládané území podstatně zredukovala. 

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 a jejich cílem je vytvoření samostatného tamilského státu Ílam na severu a východě Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 000 obětí.