Obama nabídne Izraeli ochranu před jaderným útokem z Íránu

Jeruzalém - Nově zvolený americký prezident Barack Obama plánuje nabídnout Izraeli bezpečnostní záruky na ochranu před případným jaderným útokem z Íránu. Součástí jaderného deštníku by mohl být nový izraelský protiraketový systém. Bushova vláda už v Negevské poušti na jihu Izraele umístila radarový systém včasného varování.

Podle deníku Haarec, který informaci přinesl, by smlouva počítala s tím, že Izrael by měl mít nový, vylepšený protiraketový systém. První krok v tomto směru udělala již nynější administrativa prezidenta George Bushe. Vyspělý protiraketový radarový systém v Negevské poušti by měl poskytnout včasné varování v případě raketového útoku z Íránu.

Jaderná garance Izraeli se dá vyložit také jako známka toho, že Spojené státy věří, že se Teheránu podaří získat jaderné zbraně. Navrhovaná ministryně zahraničí v budoucí Obamově vládě Hillary Clintonová nadnesla ideu jaderné záruky pro Izrael už během své nominační kampaně před prezidentskými volbami.

Clintonová: Izraeli a arabským zemím se musí dostat „odstrašující podpory“

Clintonová v dubnové debatě s Obamou uvedla, že Izraeli a arabským zemím se musí dostat „odstrašující podpory“. Jak dodala, „Írán musí vědět, že útok na Izrael vyvolá masivní odpověď“. Navrhla rovněž rozšíření amerického „jaderného deštníku“ na další země v regionu, jako Saúdskou Arábii a státy v Perském zálivu, jestliže se vzdají vlastních jaderných ambicí.

Pro Izrael by poskytnutí jaderné garance mohlo znamenat situaci, že Spojené státy jsou ochotny smířit se s jaderným Íránem. Izrael se ovšem staví zásadně proti takové možnosti a podobný odmítavý postoj vyjadřovali i činitelé v končící Bushově administrativě.

Obama chce s Íránem vyjednávat

Tento týden Obama prohlásil, že bude s Íránem vyjednávat. Výměnou za to, že se vzdá svého jaderného programu, by pro něho měl ekonomické pobídky. Varoval, že pokud Teherán jeho nabídku nepřijme, posílí sankce.

Vysoce postavený izraelský bezpečnostní zdroj poukázal na skutečnost, že diskuse o možnosti jaderného Íránu podkopávají snahy zabránit Teheránu v získání jaderných zbraní. Nejmenovaný vysoký představitel Bushovy administrativy podle Haarecu označil návrh amerického „jaderného deštníku“ pro Izrael za absurdní a nehodnověrný.

Íránci se údajně snaží nashromáždit větší množství štěpného materiálu

Současná diskuse se odehrává ve světle odhadu vojenské zpravodajské služby, že Írán pokročil za stěžejní bod a zvládl technologii obohacování uranu. Rozhodnutí o pokračování v procesu směrem k výrobě jaderných zbraní je podle zpravodajců nyní čistě záležitostí íránského vedení. Podle odhadu tajných služeb se ale Íránci zřejmě snaží nejprve nashromáždit větší množství štěpného materiálu, což údajně nabízí okno příležitosti k poslednímu zoufalému diplomatickému pokusu zabránit Íránu ve výrobě jaderné bomby.

Írán dlouhodobě popírá, že by vyvíjel atomovou zbraň a tvrdí, že jeho jaderný program je určen výhradně k mírovým účelům.

Vydáno pod