Brněnští informatici vyvinuli unikátní metodu vyhledávání dat

Brno - Informatici z Masarykovy univerzity vyvinuli unikátní metodu vyhledávání v multimediálních datech. Na rozdíl od současných internetových vyhledávačů, které pracují pouze s textovými popisky obrázků, zvuků a videí, je nová technologie z Brna založena na porovnávání jejich obsahu. Metoda brněnských informatiků získala jako první v republice prestižní cenu IBM Shared University Research.

„Z obrázku vyextrahujeme určité vlastnosti, jako je barevné spektrum, textura nebo rozložení tvarů. Na základě takto analyzovaných vlastností pak program určí pro každý obrázek bod ve vícedimenzionálním prostoru a porovnává jeho vzdálenost s ostatními. Čím blíže jsou tyto body, tím podobnější si budou i k nim přiřazené obrázky,“ řekl řešitel projektu Pavel Zezula.

Technologii lze použít i při zkoumání DNA

Novou technologii lze využít kromě hledání multimédií na internetu také v biologii pro hledání podobných DNA sekvencí, v oblasti biometrických měření pro porovnávání otisků prstů nebo rozpoznávání obličejů či ve zpracování geografických dat. Program je možné použít také pro čištění dat, například při vyhledávání přebytečných kopií nebo odhalování plagiátů. 

Součástí ocenění od IBM je dar v podobě osmi moderních výkonných serverů, díky nimž je demonstrační verze zpřístupněna široké veřejnosti.

Vydáno pod