Ruský ombudsman vyznamenal „sedm statečných“ z roku 1968

Moskva - Zmocněnec pro lidská práva ruského parlamentu Vladimir Lukin vyznamenal osm lidí, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti sovětské invazi do Československa. "Demonstrace trvala jen několik minut, ale vstoupila do historie jako jedna z nejvýznamnějších akcí sovětského disentu," prohlásil ombudsman Lukin o lidech známých jako "sedm statečných".

Čtyři dny po sovětské invazi do Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968 se na moskevském Rudém náměstí sešla skupinka osmi Sovětů, kteří nesli československou vlaječku a transparenty odsuzující okupaci Československa. Dlouho nedemonstrovali - během chvilky byli zatčeni a odsouzeni k několika letům za mřížemi, v pracovních lágrech nebo ve vyhnanství, někteří i k nucené psychiatrické léčbě. „Obžalovaní byli po zásluze potrestáni. Veřejnost přijala rozsudek se souhlasem. Nechť je trest vážným poučením pro ty, kdo si snad ještě myslí, že porušení veřejného pořádku jim může projít,“ napsal tehdy sovětský tisk.

Demonstrace v Rusku neměla obdoby, šlo o zcela výjimečný projev odvahy. Tu prokázal lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, anglista Viktor Fajnberg, básnířka a překladatelka Natalia Gorbaněvská, fyzik Pavel Litvinov a lingvistka Larisa Bogorazová; na náměstí se k nim pak jako osmá připojila mladičká Taťjana Bajevová.