U Amišů byla zjištěna mutace genu snižující riziko nemocí

Washington - Američtí lékaři zjistili u sekty Amišů mutaci jednoho genu, která zřejmě způsobuje nižší hladinu určitých tukových tělísek v krvi a tak snižuje riziko srdečních a cévních chorob. S odvoláním na studii, kterou dnes zveřejnil americký časopis Science, o tom informovala agentura AFP. Amišové jsou křesťanská sekta, která odmítá vymoženosti moderní civilizace. Její členové do Ameriky emigrovali z Evropy v 18. a 19. století. Dnes je jich asi 230 tisíc.

„Zjistili jsme, že pět procent Amišů vykazuje mutaci genu, který urychluje odstraňování triglyceridů, což jsou tuková tělíska v krvi,“ píše v časopisu Toni Pollin z lékařské školy v Marylandu, který se na studii podílel.

Do studie bylo zahrnuto 800 členů kolonie Amišů z Pensylvánie. U těch s mutací genu APOC3 vědci zjistili vyšší hladinu „dobrého“ a nižší hladinu „špatného“ cholesterolu a také snížený výskyt arteriosklerózy.

Objev by mohl přispět k novým způsobům léčby

„Objev této mutace by nám mohl pomoci vyvinout nové terapie zaměřené na snížení hladiny triglyceridů a na předcházení srdečním a cévním onemocněním,“ uvádí Pollin.

Vědci se domnívají, že mutace genu u Amišů vznikla někdy v polovině 18. století. U ostatní populace je vzácná, prakticky neexistuje. Amišská komunita je pro genetický výzkum ideální, protože je geneticky homogenní, uvádí další z autorů studie Alan Shuldiner. Vědci z Marylandu už v ní od roku 1993 provedli víc než desítku studií o cukrovce, obezitě a řídnutí kostí.