Neštěstí v ruském dole si vyžádalo nejméně 12 obětí

Moskva - Nejméně dvanáct obětí si ve čtvrtek vyžádal výbuch v dole na severozápadě Ruska, šest lidí bylo zraněno. Výbuch nastal během kladení náloží ve čtvrtek večer v Rasvumčorrském dole, který leží asi osm kilometrů od města Kirovsk v Murmanské oblasti. Důl patří společnosti Apatit, která vyrábí složku průmyslového hnojiva.

„Podle našich údajů se v dole nacházelo 18 horníků. 12 zahynulo, pět bylo zraněno a osud jednoho horníka zůstává neznámý,“ řekla agentuře Interfax Irina Grecková z murmanské správy ministerstva pro mimořádné situace.

V okamžiku neštěstí bylo v dole rozmístěno na 55 tun náloží kapalné výbušné směsi. Práce byla po výbuchu přerušena. Prokuratura zahájila vyšetřování podle paragrafu o porušení bezpečnostních pravidel při důlních pracích. Pozůstalí podle gubernátora Murmanské oblasti nezůstanou bez pomoci. Každá rodina obdrží 700 tisíc rublů od podniku a 300 tisíc rublů od místních úřadů.

Doly na území bývalého Sovětského svazu bývají považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Loni 19. března v dole Uljanovskaja v sibiřské Kemerovské oblasti explodoval metan a zahynulo 110 horníků. V květnu při obdobném neštěstí v Jubilejnaja v sibiřské Kemerovské oblasti zahynulo 39 horníků. O měsíc později zahynulo ve Vorkutě na severním Uralu deset horníků.

Vydáno pod