Belgie obvinila šest lidí z terorismu

Brusel - Šest lidí obvinily belgické úřady ze členství v teroristické organizaci. Včera je zadržela tamní policie kvůli podezření z napojení na al-Káidu. Je mezi nimi i muž, který údajně plánoval sebevražedný atentát. Dalších osm lidí policisté museli pro nedostatek důkazů propustit. Všichni obvinění jsou Belgičané ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Je mezi nimi i jedna žena z Maroka, kterou vyšetřovaly belgické úřady po zátahu proti údajným teroristům již před rokem, nenašly však proti ní dostatek důkazů. Čtvrteční policejní zátah přišel jen několik hodin před zahájením summitu Evropské unie v Bruselu.

Mluvčí federálního státního zastupitelství Lieve Pellensová uvedla, že šestice obviněných údajně tvoří tvrdé jádro teroristické skupiny a že mezi nimi je osoba, která prý plánovala sebevražedný útok. Federální státní zástupce Johan Delmulle ve čtvrtek řekl, že jeden z podezřelých se nedávno rozloučil se svými blízkými, protože chtěl „vstoupit do ráje s čistým svědomím“.

Vyšetřovatelé měli na skupinu spadeno již rok, ale chtěli zadržet celou buňku, a ne jen jednotlivce. Zaměřili se na okruh lidí kolem Tunisana Nizára Trabelsího, kterého soud v roce 2003 poslal na deset let do vězení kvůli tomu, že plánoval útok proti základně NATO v Belgii.

Policisté proti údajným sympatizantům teroristů zasáhli, protože nechtěli riskovat, že by tito lidé zůstali na svobodě právě v době konání summitu. Pellensová nicméně prohlásila, že nebylo pravděpodobné, že by zaútočili na tak ostře střežený cíl. Podle ní mohl být ve stádiu plánů spíš útok v Iráku, Pákistánu nebo někde jinde v Evropě.

Belgická policie
Zdroj: ČT24