Francouzský komentátor o českém předsednictví: Topolánek nemá ani odvahu, ani charisma

Paříž - Francouzský komentátor Alain Duhamel se na stránkách listu Libération pustil do českého předsednictví. Obává se, že premiér Mirek Topolánek nemá ani nutnou odvahu, ani charisma, aby unii vedl. Černě se autor dívá i na názory českého prezidenta na unii. Duhamel si myslí, že Klaus udělá vše pro to, aby české předsednictví co nejvíc zkomplikoval.

„Velcí muži sice mohou být i v malých zemích“, to ale „bohužel není případ českého tandemu, který je nyní u moci,“ píše se v textu. „Prezident Václav Klaus, omezený obhájce suverenity, fundamentalistický liberál a ryzí thatcherista, je pevně odhodlaný udělat vše, aby se české předsednictví proměnilo v noční můru. Je to silná osobnost, mluví hlasitě a silně, milerád provokuje a udělá vše pro to, aby věci zkomplikoval,“ soudí autor.   

„Premiér Mirek Topolánek bude předsedou Evropské rady. Je to opatrný euroskeptik, má velké potíže ve vlastním parlamentu. Přál by si, aby jeho země splnila čestně úkol, který je nejprestižnější a nejrizikovější, na jaký kdy mladá republika od svého vzniku narazila. Oproti Václavu Klausovi není zastáncem politiky čím hůř, tím líp a nemá žádnou chuť vypadat jako hrobník nových evropských nadějí. Strašně mu ale chybí zkušenost, formát a autorita. Pokud bude nutné přijmout naléhavá rozhodnutí, což je pravděpodobné, inovovat, případně překračovat normy a tradice, což může být nezbytné, nebude mít ani odvahu, ani váhu, ani charizma,“ domnívá se Duhamel.

Vydáno pod