Účastníci rozhovorů s KLDR zastaví energetické dodávky

Washington - Spojené státy, Čína, Rusko, Jižní Korea a Japonsko trestají KLDR za to, že dostatečně neprokázala své jaderné odzbrojení. Do země od těchto států nebudou již proudit dodávky energetické pomoci, dokud Pchjongjang nepřistoupí na dohodu o prověření informací o svém jaderném programu, oznámil dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack.

„Je to princip něco za něco. Nebudeme posílat další dodávky bez dohody o prověření informací,“ řekl mluvčí. Účastníci šestistranných jednání se loni dohodli, že Severní Korea dostane milion tun energetické pomoci výměnou za ukončení jaderných aktivit a rozebrání svých nukleárních komplexů. Do poloviny letošního listopadu Pchjongjang obdržel asi polovinu celkového objemu topných olejů.     

Severní Korea letos v červnu demonstrativně odpálila chladicí věž svého hlavního jaderného reaktoru v Jongbjonu, při dalších jednáních ale lavíruje. Nedávno například odmítla povolit mezinárodním inspektorům odebrat vzorky ve svých jaderných zařízeních s tím, že nic takového v dohodě zahrnuto nebylo.