Zimbabwský ministr obvinil Británii z biologické války

Harare - Epidemie cholery v Zimbabwe podle pozorovatelů postupuje. Tamní ministr informací z jejího vzniku obvinil Velkou Británii, která si prý chce africkou zemi znovu koloniálně podrobit. Tamější vláda dále tvrdí, že má situaci pod kontrolou a šíření cholery ustalo.

„Použili biologicko-chemické zbraně. Byl to úmyslný rasistický teroristický útok na Zimbabwe,“ prohlásil o Britech Sikhanyiso Ndlovu, zimbabwský ministr informací. Tímto tvrzením reagoval na to, že britský ministr zahraničí David Miliband předtím obvinil z tragédie v zemi prezidenta Roberta Mugabeho. Mugabe sám za šířením cholery vidí pokus Západu o své sesazení: „Pan Brown chce kvůli choleře vojenskou intervenci. Sarkozy a Bush taky.“

Podle Mugabeho se postup nemoci zastavil. Humanitární pracovníci ale pozorují naprosto opačný trend a tvrdí, že se situace naopak zhoršuje. Od léta už zemřelo 800 lidí a Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že pokud se epidemie zcela vymkne kontrole, může onemocnět až 60 tisíc dalších.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN

„Robert Mugabe by se měl starat o budoucnost své země. Lidé už kvůli politickým sporům a humanitárním katastrofám trpěli dost.“

Sousední země se navíc bojí šíření nemoci za zimbabwské hranice. Jihoafrický anglikánský arcibiskup Joe Seoka nazval Mugabeho Hitlerem 21. století a vyzval věřící, aby se modlili za jeho odchod z čela země. Už dříve Mugabeho svržení požadoval například keňský premiér Raila Odinga. Africká unie však trvá na tom, že situaci v zemi musí řešit vláda a opozice u jednacího stolu.

Robert Mugabe
Zdroj: ČT24