KLDR pohrozila zpomalením rozebírání komplexu v Jongbjonu

Peking/Fukuoka (Japonsko) - V případě, že bude pozastavena energetická pomoc Severní Koreji, zpomalí Pchjongjang rozebírání svých jaderných zařízení. Taková slova dnes v Pekingu uvedl náměstek severokorejského ministra zahraničí Kim Kje-kwan. Nové napětí kolem KLDR vzniklo po minulých šestistranných rozhovorech, při nichž Severokorejci odmítli poskytnout písemný souhlas s inspekcemi svých jaderných zařízení.

Dlouhodobě se rozhovorů o jaderných programech účastní oba korejské státy, Čína, Rusko, USA a Japonsko. Na energetické pomoci Severokorejcům se jejich protějšky z rozhovorů shodly už loni, ale podmiňují ji prověřením informací o jaderných aktivitách.

„Počkáme si, zda se energetické a ekonomické kompenzační projekty pohnou z místa. Pokud ne, přizpůsobíme tomu rychlost rozebírání svých zařízení,“ prohlásil Kim před odletem do Pchjongjangu.

Energetická pomoc se prý zbytečně zpožďuje

Podle severokorejských účastníků schůzky se energetická pomoc zbytečně zpožďuje. Jihokorejský ministr zahraničí předpověděl, že KLDR bude vytvářet obstrukce pro likvidaci jaderného komplexu v Jongbjonu, aby získala další pomoc.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes uvedl, že Severní Koreu se nakonec podaří přimět vzdát se jaderného programu, ale vyžádá si to čas a trpělivost mnoha zemí. I Mjong-bak hovořil s novináři v jihojaponské Fukuoce, kde se konal třístranný čínsko-japonsko-jihokorejský summit. Pchjongjang do poloviny letošního listopadu obdržel asi polovinu dohodnutého množství topných olejů.

KLDR souhlasila s odstavením reaktoru loni

KLDR loni přistoupila na to, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zpřístupní informace o všech svých jaderných zařízeních. Výměnou za to měla získat energetickou pomoc v podobě milionu tun topného oleje a výmaz z amerického seznamu zemí podporujících terorismus.

KLDR budovala civilní jaderný program ve spolupráci se Sovětským svazem a Čínou od 50. let. Moskva i Peking však odmítaly podpořit vývoj severokorejské atomové zbraně. V roce 2003 Pchjongjang odstoupil od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a v říjnu 2006 uskutečnil první jadernou zkoušku.

Le Figaro: Kim Čong-il je v pořádku 

Rozhovory v Pekingu probíhaly v době, kdy není jisté, kdo v KLDR vládne. Nejvyšší vůdce Kim Čong-il nebyl na veřejnosti od konce léta. Televize jen občas vysílá jeho fotografie a ujišťuje, že je vůdce zdráv. Jeho schopnost vládnout teď poprvé potvrdil i francouzský neurochirurg, který Kima léčil. Prodělal podle něj mozkovou příhodu, ale nemusel na operaci. 

„Fotografie, které byly zveřejněné, se mi jeví jako aktuální a autentické. Domnívám se, že Kim Čong-il Severní Koreji stále vládne. Nemohu říci více, protože bych porušil lékařské i státní tajemství,“ prohlásil pro francouzský list Le Figaro Francois-Xavier Roux, francouzský lékař Kim Čong-ila.

  • I Mjong-bak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55294.jpg
  • Severokorejský jaderný program autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42246.jpg
  • Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/554/55369.jpg
Vydáno pod