Robert Gates nečekaně navštívil Irák

Bagdád - Na předem neohlášenou návštěvu dnes do Iráku přicestoval americký ministr obrany Robert Gates, který zahájil svůj pobyt na americké letecké základně Balád ležící severně do Bagdádu. Před tím navštívil Afghánistán a hovořil také na bahrajnské bezpečnostní konferenci, například o somálským pirátech.

Zatím není známo, jaký bude program Gatesovy cesty v Iráku. USA nedávno s Irákem uzavřely bezpečnostní dohodu, která vymezila podmínky, za nichž budou moci američtí vojáci zůstat v Iráku ještě tři roky. Teď jich tam slouží necelých 150 000.

USA se zavázaly k pevnému datu stažení vojáků

Při těžkých vyjednáváních přiměla irácká vláda Washington, aby se zavázal k pevnému datu stažení. Její mluvčí ale v pátek večer prohlásil, že není vyloučeno, že Američané budou muset v Iráku zůstat ne tři, ale dalších deset let. Od jeho výroku se dnes distancoval premiér Núrí Málikí a prohlásil, že je to pouze osobní názor mluvčího.

Ačkoli se Irák celkově značně zklidnil, očekává se, že blížící se provinční volby by mohly vyvolat novou vlnu násilí. Mají se konat 31. ledna a předvolební kampaň již začala.

Gates ministrem i v Obamově vládě

Gates zůstane ministrem obrany i ve vládě nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy.

V Afghánistánu šéf Pentagonu hovořil s generály o připravovaných posilách. Tamní zahraniční kontingent čítá 65 000 vojáků, z nichž 30 000 jsou Američané. USA k nim chtějí příští rok připojit dalších 20 000 mužů. V Manámě vyzval sunnitské vlády států Perského zálivu, aby pomohly při výcviku afghánských bezpečnostních sil a podpořily iráckou vládu, chtějí-li zabránit tomu, aby se Bagdád dostal pod vliv Teheránu a Kábul extremistů.

Gates postrádá informace pro zahájení pozemních bojů v Somálsku

Během své návštěvy Bahrajnu Gates uvedl, že Spojené státy nemají dostatek tajných informací k tomu, aby mohly pronásledovat somálské piráty na souši. Tímto tvrzením se připojil k velitelství amerického námořnictva, kterému se nelíbí chystaná rezoluce, jež má získat pro pronásledování pirátů na souši souhlas Rady bezpečnosti OSN. Tu prosazuje americká delegace.

„S informacemi, které máme k dispozici nyní, nejsme schopni pozemních operací. Potřebujeme zjistit, kdo za těmi přepady je,“ prohlásil Gates. Velitel americké flotily působící v oblasti Perského zálivu Bill Gortney v pátek prohlásil, že útoky na tábory pirátů by přinesly zřejmě mnoho obětí mezi civilisty.

Nyní hlídkují v somálských vodách lodě Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska. Od příštího týdne se k nim přidá námořní flotila EU, která v oblasti nahradí NATO. Piráti letos napadli asi stovku mezinárodních plavidel, teď zadržují téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek. Jejich největší kořistí se v listopadu stal saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s pětadvacetičlennou posádkou.

Piráti propustili řecký ropný tanker

Dnešní zprávy z agentur uvádí, že piráti propustili řecký ropný tanker, kterého se zmocnili 10. října. Není jasné, zda za něj získali požadované výkupné, ale podle keňských zdrojů jsou tři z 20 členů posádky mrtví. Tvořilo ji 17 Gruzínů a tři Pákistánci.