Atény - noc opět ve znamení násilí, přes den tichý protest

Atény - Řecká metropole opět prožila noc plnou protivládních protestů. Asi čtyři tisíce studentů pochodovaly před budovou parlamentu a pak zaútočily na policisty. Během dne se na několika místech Atén sešly stovky studentů na tichém protestu. Demonstranti v bílém si tak připomněli přesně týden od smrti mladíka, který zemřel po policejní střelbě. Demonstranti jsou v bílém proto, aby se odlišili od radikálů, kteří už týden devastují vše, co jim přijde pod ruce. Zda násilnosti skončí tímto tichým protestem se však nedá odhadovat, protože radikálové slibují protesty nejen během víkendu, ale i v pondělí.

Situace v zemi je napjatá od minulé soboty, kdy při střetu s policií zabila odražená kulka patnáctiletého mladíka. Ve vazbě už jsou kvůli tomu dva strážníci. Zatím však stále není jasné, zda ta střela byla vystřelena úmyslně nebo šlo o nešťastnou náhodu. Řecká vláda se kvůli této nešťastné události brání tvrdě proti demonstrantům zasáhnout a raději nechává volný prostor k ničení majetku a rabování.

V průběhu noci před řeckým parlamentem desítky radikálních demonstrantů házely na policisty dlažební kostky, kameny a zápalné lahve. Policie několik z nich pozatýkala a opět proti nim použila slzný plyn. Na ten jsou již řecké ulice za posledních několik dní zvyklé, nicméně řecká policie se začíná ocitat v problémech, neboť právě slzný plyn jí začíná docházet, proto již požádala o dodávky Německo a Izrael.

Za sedm dní nepokojů policie zatkla asi pět set lidí včetně cizinců. Na dvě stovky z nich obvinila z rabování a násilností. Demonstranti se však nevzdávají, oznámili, že budou v akcích proti vládě pokračovat přes celý víkend a i v pondělí.

Přestože se zvyšuje tlak na vládu, aby odstoupila a vyhlásila předčasné volby, premiér Kostas Karamanlis to odmítá s tím, že v době finanční krize je zapotřebí stabilita, a ne mocenské přepřahání.

Vydáno pod