V Rakousku sníh komplikuje dopravu, v Římě kulminovala řeka Tibera

Vídeň/Řím/Bern - Záplavy v Itálii si vyžádaly již čtyři oběti. Zatímco severní oblasti Itálie nadále sužují přívaly sněhu, jih země trápí rozvodněné řeky kvůli vydatným lijákům. Situace v Římě se postupně uklidňuje, neboť přestalo pršet a řeka Tibera město zřejmě nezaplaví, ale problémy řeší zbytek země. Pod vodou jsou Benátky a část Kalábrie. Naopak sníh trápí jih Rakouska, především jižní a východní Tyrolsko, kde nadále hrozí lavinové nebezpečí a mnohé horské průsmyky jsou pro dopravu zcela uzavřeny.

V Římě dnes ráno kulminovala řeka Tibera. Hladina řeky dosáhla 12,5 metru, což je rekord za několik posledních desetiletí. Podle tamního primátora Gianniho Alemanna se situace stabilizovala a rozsáhlejší záplavy nehrozí. Některé městské mosty jsou ale kvůli vysoké vodě z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

40 000 lidí v Itálii bez pitné vody

V Itálii si od středy bouře, lijáky a záplavy vyžádaly již čtyři lidské životy, z toho tři v Kalábrii a 800 psů. Asi 40 000 lidí je kvůli znečištěným studním bez pitné vody, v některých oblastech navíc úřady uzavřely školy.

Lavinové nebezpečí v Tyrolsku

Podle expertů hrozí v Tyrolsku lavinové nebezpečí na mnoha strmých srázech. Za posledních čtyřiadvacet hodin napadlo například jen na jihu Tyrolska téměř 20 centimetrů nového sněhu a na neděli předpovídají rakouští meteorologové další sněžení.

Podle dopravní centrály v jihotyrolské metropoli Bolzanu je v regionu kvůli sněhové kalamitě uzavřeno několik průsmyků, mimo jiné například Passo di Monte Giovo, Passo Sella či Passo San Pellegrino. „V Korutanech a východní části Tyrolska je nesjízdná řada silnic, především vedlejších, ale i spolkových. Všechny dálnice už by měly být sjízdné,“ uvedl zpravodaj ČT Jan Moláček.

Korutany bez proudu

Bez dodávek elektrického proudu je kvůli sněhové nadílce také řada obcí v Korutanech. Energetické společnosti nemohou na opravách vedení pracovat, protože horské oblasti jsou nadále nedostupné a v zemi platí množství silničních uzávěr. Sněhová kalamita zastavila také železniční spojení mezi Spittalem a Lienzem. Vlaky stojí i v Gaitalu a mezi Villachem a italským městem Udine.

Rakouské dráhy (ÖBB) dnes povolaly do boje se sněhem 350 drážních pracovníků. Ti protahují zasypané trasy a opravují zpřetrhané trakční vedení. V Korutanech vláda nasadila dva oddíly horských myslivců a dvě ženijní jednotky.

Vydatné sněžení ve Švýcarsku

S vydatným sněžením se v minulých dnech potýkalo i Švýcarsko. Situace se na většině míst již stabilizovala. Kvůli popadaným stromům musela být dnes ráno opět uzavřena důležitá silnice mezi obcemi Aesch a Grellingen.

Švýcaři se uchýlili i k nestandardním metodám, aby před koncem víkendu co nejrychleji obnovili dopravu na všech postižených místech. Nasadili proto vrtulník a s pomocí větru, který vytváří rotor helikoptéry, sfoukávají sníh z přetížených stromů podél hlavních tahů.

Problémy s počasím mají i za oceánem

Po sněhové bouři se na severovýchodě a jihu Spojených států ocitlo bez elektřiny více než milion lidí. Úřady uzavřely stovky škol, vyzvaly řidiče, aby vyjížděli jen v krajích případech, a dopoučily obyvatelům, aby si pro jistotu opatřili dieselové generátory.