Indičtí vojáci zadrželi v Adenském zálivu 23 pirátů

Dillí - Třiadvacet jemenských a somálských pirátů dnes zadrželi indičtí vojáci. Piráti se pokusili unést v Adenském zálivu obchodní loď. Vojenská loď Mysore doprovázela konvoj obchodních plavidel plující somálskými vodami, když zachytila nouzové volání z lodi Gibe. Na tu útočili ze dvou rychlých člunů piráti. Po příjezdu válečného plavidla, které doprovázel i vrtulník, se piráti pokusili utéct, Indové je však zadrželi.

Indičtí vojáci nalezli na palubě útočných člunů sedm samopalů AK-47, tři kulomety, granátomet a další zbraně. Kromě toho byla obě plavidla vybavena navigací GPS.

Ještě v listopadu čelilo indické námořnictvo ostré kritice, když se ukázalo, že místo pirátského plavidla vojáci potopili thajský rybářský člun, který piráti po vyplundrování opustili. Indové přitom tvrdili, že byli napadeni pirátskou mateřskou lodí a po krátkém boji ji zničili.

Za letošek přepadli piráti kolem 100 mezinárodních lodí

Jen za letošní rok napadli somálští piráti asi stovku mezinárodních plavidel. Nyní zadržují téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek. Jejich největší kořistí se v listopadu stal saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s pětadvacetičlennou posádkou.

Kvůli pirátům hlídkují v Adenském zálivu lodě Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska. V pondělí se k nim připojí i flotila Evropské unie, která nahradí dosavadní misi NATO.

Americká delegace při OSN se také snaží v Radě bezpečnosti prosadit rezoluci, která by umožnila pronásledování pirátů i na somálské pevnině. Návrh ale kritizovali zástupci amerického námořnictva i ministr obrany Robert Gates, podle nichž dosavadní informace o pirátech nestačí k úspěšnému vedení pozemních operací.

Lodě NATO střeží somálské vody
Zdroj: ČT24