Unikátní trojrozměrný hologram zatím dokáží vyrobit pouze Češi

Praha - Experti z české firmy Optaglio, která vyrábí ochranné prvky, přišli se zcela novým typem zabezpečení bankovek, pasů nebo kreditních karet. Trojrozměrný hologram, nazvaný Nanogravure, umožňuje na první pohled rozeznat originál od padělku. Výrobci jsou přesvědčení, že padělatelé nový ochranný prvek zatím nedokáží napodobit. Hologram nové generace by měl v příštích letech chránit bankovky nebo kreditní karty po celém světě. Zatím je ho možné vidět na dálničních známkách pro příští rok.

Padělatelé nedokáží hologram úspěšně napodobit bez velmi nákladného a složitého zařízení, které se jmenuje elektronový litograf. V prostorech, kde se hologramy vyrábí, panují laboratorní podmínky. I jedno miniaturní zrnko prachu totiž dokáže zničit celou výrobu. „Hologramy jsou atraktivní pro zrak, jsou barevné, něco se na nich hýbe, dobře je pozorujete, ale ruku v ruce s tím vidíte, že byly zaznamenány nějakou velmi pokročilou technikou,“ uvedl vedoucí vývojového týmu Optaglio s.r.o. Libor Kotačka.

Vynálezci nového hologramu získali ocenění Česká hlava 

Planeta Věda (zdroj: ČT24)

Čeští technici umí napsat desítky tisíc čar do úsečky široké jeden milimetr. Litografem v nepatrné lince tak na bankovku tisíckrát opíšou například celou českou ústavu. „Je to laicky řečeno velmi jemně ořezaná elektronová tužka. S hrotem velkým 50 nanometrů napíšeme strukturu dle předlohy, jak potřebujeme,“ popsal Kotačka.

Padělek nového prostorového hologramu pozná laik na první pohled. Češi patří ve vývoji a výrobě bezpečnostních hologramů k naprosté špičce a zásobují jimi celý svět. Vynálezci této pozoruhodné techniky letos získali ocenění Česká hlava, které se uděluje nejlepším českým vědcům.