Prezident USA George Bush přiletěl do Afghánistánu

Kábul - Prezident USA George Bush přiletěl v neděli pozdě večer do Afghánistánu. Na programu jeho neoficiální návštěvy bude schůzka s prezidentem Hamídem Karzáím. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Bush přiletěl do Afghánistánu také proto, aby zde pozdravil místní americké jednotky.

Bushe na kábulském letišti přivítaly stovky amerických vojáků. Bush sdělil novinářům, že v Afghánistánu chce poděkovat prezidentovi Karzáímu a ujistit jeho lid, že Spojené státy stály a budou stát po jeho boku.

Po setkání se svým protějškem Bush prohlásil, že situace v Afghánistánu je výrazně lepší než před sedmi lety, radikální hnutí Taliban se však stále ještě nepodařilo porazit a afghánské i mezinárodní síly čeká ještě těžká práce.

Bush rovněž ujistil Karzáího, že Spojené státy budou stát Afghánistánu i nadále po boku. „Tak jako jste mohli spoléhat na tuto administrativu, budete moci spoléhat i na tu příští,“ prohlásil americký prezident, kterého 20. ledna v úřadu vystřídá Obama. Ten už dříve řekl, že se na afghánský konflikt soustředí a uvažuje o posílení americké mise v zemi až o 20 000 vojáků během 18 měsíců.

Bush do Kábulu přicestoval z iráckého Bagdádu, kam rovněž přiletěl na neohlášenou návštěvu. Bushova cesta do Iráku byla přísně tajena. Bílý dům kvůli tomu dokonce šířil nepravdivé zprávy o prezidentově programu ve Washingtonu.

Novinář po Bushovi hodil svými botami

Prezidentovu návštěvu doprovázel incident, při kterém po něm dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil své boty. 
Stalo se tak v kanceláři iráckého premiéra Núrího Málikího během tiskové konference obou politiků.

Jen krátce poté, co si oba politici potřásli rukama a Bush začal mluvit, najednou povstal muž ve třetí řadě a vykřikl arabsky na amerického prezidenta: „To je polibek na rozloučenou, ty pse!“ Potom po Bushovi postupně hodil obě své boty. Ani jednou se ovšem netrefil a boty narazily do americké vlajky stojící u zdi za prezidentem.

Bush byl v Iráku během osmi let ve funkci už počtvrté, naposledy zemi navštívil loni v září. Podle Bílého domu byla Bushova návštěva v Iráku na rozloučenou. Během ní slavnostně podepsal smlouvu, která zastřešuje působení amerických vojáků v zemi po skončení letošního roku a stanovuje, že Američané musí opustit Irák do konce roku 2011.