Bota hozená po Bushovi bouří emoce Iráčanů

Bagdád - Boty, které v neděli hodil irácký novinář po americkém prezidentovi Georgi Bushovi, mají na svědomí nepokoje a rozbouřené emoce Iráčanů. Irácká televize Al-Bagdadíja vyzvala ve svém vysílání irácké úřady, aby propustily z vazby jejího dopisovatele Muntadara Zajdího, který po Bushovi hodil své boty. Do ulic bagdádské čtvrti Sadr vyšly dnes tisíce stoupenců radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, kteří pálili americké vlajky na protest proti Bushovi a volali po osvobození novináře.

„Al-Bagdadíja žádá irácké úřady o okamžité propuštění novináře Muntadara Zajdího v souladu s principy demokracie a se svobodou vyjadřování, které nový irácký režim a americká vláda iráckému lidu slíbily… Veškerá opatření přijatá proti Muntadarovi jsou považována za projevy diktátorského režimu,“ uvedla televize ve svém komuniké.

„To je polibek na rozloučenou, ty pse!“

Dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí na Bushe zaútočil v neděli v kanceláři iráckého premiéra v Bagdádu. Mrštění bot doprovázel výkřikem v arabštině: „To je polibek na rozloučenou, ty pse!“

Bush se stihnul sehnout a ani jedna z bot ho nezasáhla. Když novináře vyváděla americká a irácká ochranka z místnosti, stačil ještě vykřiknout: „Jste zodpovědný za smrt tisíců Iráčanů!“

Podle agentury AP je Zajdí v současné době zadržován ostrahou iráckého premiéra Núrího Málikího. Vyšetřovatelé zjišťují, jestli novináři někdo za jeho čin, který v Iráku znamená výraz nejhlubšího opovržení, nezaplatil. Reportér je rovněž testován na možnou přítomnost alkoholu či drog v krvi.

Vlastenecký čin

Osmadvacetiletý Zajdí pochází ze šíitského města Násiríja, ležícího asi 350 kilometrů jižně od Bagdádu, a nyní žije se svými bratry v centru irácké metropole. V listopadu 2007 byl unesen útočníky, údajně z řad šíitských radikálů, kteří ho týden zadržovali a propustili ho až po intervenci Al-Bagdadíje.

Jeden ze Zajdího kolegů Džihád Rubáí dnes agentuře AFP řekl, že Zajdí je vlastenec a že ke svému demonstrativnímu činu vůči americkému prezidentovi se rozhodl sám. „Jeho chování by mělo být bráno jako jeho vlastní iniciativa a nemělo by být dáváno do souvislosti s touto televizí,“ podotkl, přičemž zdůraznil, že „taková věc se dala (od Zajdího) očekávat, protože je to skutečný patriot ve všech otázkách týkajících se Iráku“.

Také řada dalších arabských novinářů a médií, rozhořčených americkou kampaní v Iráku, dnes Zajdího za jeho čin chválila. Kupříkladu Abdal Bárí Atván, reportér vlivného deníku Al-Kuds al-Arabí vycházejícího v Londýně, na internetových stránkách listu napsal, že zmíněný incident byl „vhodným rozloučením s válečným zločincem“.

Vydáno pod