Neonacista prý pobodal ředitele pasovské policie

Pasov - Údajně neonacista v sobotu večer pobodal a vážně zranil ředitele pasovské policie Aloise Mannichla. Po útočníkovi policie pátrá v Dolním Bavorsku i v pohraničních oblastech sousedního Rakouska. Ředitel pasovské policie v posledních měsících proti pravicovým extremistům několikrát zakročil.

Policie ještě ráno zadržovala dva podezřelé, pro nedostatek důkazů je ale musela propustit. Policie totiž měla popis pachatele od samotného ředitele pasovské policie, který byl napaden. Ten ale nakonec dva zadržované neoznačil jako pachatele. Ani vzorky DNA od obou pachatelů se ale neshodovaly s těmi, které byly nalezeny na místě útoku.

Alois Mannichl tvrdí, že ho přede dveřmi jeho domu napadl vyholený muž, vysoký asi 190 centimetrů. Útočník si na policejního šéfa počíhal za tmy přímo přede dveřmi jeho domu v obci Fürstenzell. Poté vytáhl nůž s jedenáct centimetrů dlouhou čepelí, pobodal oběť v blízkosti srdce a ujel v autě. Ostří nože minulo srdce o dva centimetry a Mannichl tak útok se štěstím přežil. Pod policejní ochranou je nadále jeho dům, v němž žije rodina policejního šéfa. Agresor svůj pravděpodobný pokus o zabití doprovodil slovy: „Pozdravuji od národního odporu, ty levičácký prase.“

Útočník díky volným hranicím mohl rychle uprchnout do Rakouska, proto se pátrá i tady. Pachatel totiž údajně mluví bavorským nebo rakouským dialektem. Pasovská kriminálka kvůli tomuto případu zřídila zvláštní dvacetičlennou komisi, která se má napadením zabývat.

Bavorská extrémní pravice je početná a hodně aktivní. Počet jejích trestných činů se oproti loňsku zdvojnásobil na 83. V minulém roce proti ní byla vedena řada policejních akcí, po pohřbu jednoho neonacisty nechala policie odstranit z jeho hrobu vlajku s hákovým křížem.

Všechny policejní akce řídil právě ředitel pasovské policie, i proto možná ležel neonacistům v žaludku. Motivem napadení tedy mohla být nenávist vůči němu z řad neonacistů. Pokus o vraždu policejního předáka je ovšem na německé poměry dost nevídaný a úřady slibují tvrdý postup.