Izrael vykázal vyslance OSN kvůli přirovnání k nacistickému Německu

Tel Aviv - Izrael dnes nepovolil vstup do země zvláštnímu zpravodaji Rady bezpečnosti OSN pro palestinská území Richardu Falkovi. Důvodem je prý fakt, že Falk přirovnal Izrael k nacistickému Německu. "Falk se nesnaží zlepšovat lidská práva. Místo toho přichází s hotovými závěry a tyto závěry zahrnují extrémní a metodickou kritiku pouze a jen izraelské strany," řekl k záležitosti mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor.

Falk připravoval zprávu o izraelském zacházení s Palestinci a chtěl na palestinských územích sbírat informace z první ruky. Policisté ho však zadrželi ihned po příletu na Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu a poslali ho nejbližším letadlem zpět do Ženevy.    

Židovský stát už dříve Falka varoval, že ho deportuje, pokud se pokusí vstoupit na izraelské území. Izraelské úřady odmítly vyslanci Rady bezpečnosti udělit vízum poté, co tento rok ostře kritizoval přístup židovského státu k Palestincům a přirovnal ho k zacházení nacistů s Židy během holocaustu.

Propalestinští aktivisté proti izraelskému rozhodnutí o Falkově deportaci protestovali a označili ho za „vážné porušení práv Palestinců žijících pod izraelskou okupací“.

Falk je americký Žid a odborník na mezinárodní právo. Často ostře vystupuje proti americké zahraniční politice, kterou označuje za proizraelskou.