Rumunsko mění premiéra, Stolojana nahradí Boc

Bukurešť - Rumunský premiér Theodor Stolojan po pouhých pěti dnech složil svou funkci. Důvodem je to, že údajně neměl dostatečnou podporu středolevé koalice. Rumunský prezident Traian Basescu proto pověřil sestavením nové vlády Emila Bocu. Kabinet bude muset zemi rychle připravit na důsledky světové finanční krize, nová vláda by měla vzniknout do 22. prosince.

„Vzdávám se mandátu,“ prohlásil pětašedesátiletý Stolojan, Bocův spolustraník. „Předsedové obou vládních stran, které spolu utvořily partnerství pro Rumunsko, musí převzít zodpovědnost a jmenovat nového premiéra,“ uvedl Stolojan ve stručném prohlášení. Jeho rezignace následovala jen den poté, co se levicová Sociálnědemokratická strana (PSD) a centristická Demokratická liberální strana (PD-L) dohodly na sestavení koaliční vlády.

Dvaačtyřicetiletý Boc, kterého prezident pověřil sestavením nové vlády, je předsedou PD-L a zároveň starostou třetího největšího města Rumunska Kluže. Na starosti teď bude mít jako premiér vypořádat se s ekonomickou krizí, která Rumunsko těžce zasáhla.  

Rumunsko čelí vzrůstajícím hospodářským potížím. Jedním z hlavních problémů země jsou známky „přehřátí“ ekonomiky, která už několik let výrazně roste. Za růstem však stojí zejména silná domácí spotřeba, podporovaná prudkým nárůstem objemu úvěrů, a s tím spojená vysoká inflace. Dalším problémem, s nímž se musí nová vláda potýkat, je korupce a prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších míst politiky.

Vydáno pod