Sbor volitelů má dnes potvrdit Baracka Obamu jako prezidenta

New York - V USA dnes zasedají členové sboru volitelů. Ti by měli v dnešní volbě oficiálně potvrdit Baracka Obamu do funkce prezidenta Spojených států. Stvrdí tak verdikt voličů v hlasování ze 4. listopadu. Jak dopadlo dnešní hlasování volitelů, bude známé 6. ledna. O dva týdny později se pak Obama ujme oficiálně úřadu.

V listopadových volbách Obama získal hlasy 365 volitelů, což je o 95 více, než kolik je minimum pro zvolení do Bílého domu, a zvítězil tak nad republikánem Johnem McCainem, který získal 173 volitelů. Právě podle těchto výsledků by nyní volitelé měli hlasovat.

Americký volební systém totiž stanovuje, že voliči sice dávají hlas kandidátovi, ale ve skutečnosti volí volitele. Ti pak musí hlasovat podle toho, jak se rozhodli voliči v daném státě.

V každém státě USA je tolik volitelů, kolik má daný stát poslanců a senátorů ve federálním Kongresu. Zatímco každý stát zastupují pouze dva senátoři, počet členů Sněmovny reprezentantů závisí na počtu obyvatel státu. Nejlidnatější Kalifornie tak má 55 volitelů, státy s řídkým osídlením pak jen tři volitele.

Sbor volitelů má dohromady 538 členů, přičemž ke zvolení prezidenta je třeba nadpoloviční většina, tedy 270 hlasů. Počet volitelů odpovídá počtu členů Kongresu USA rozšířenému o tři hlasy připadající na hlavní město Washington, které nemá v parlamentu plnohodnotné zastoupení. Obama se ujme úřadu v poledne 20. ledna, kdy na washingtonském Kapitolu složí prezidentskou přísahu.