Nové Windows 7 přijdou v druhém pololetí příštího roku

Praha - Nástupce operačního systému Windows Vista pod označením Windows 7 by měl přijít na trh v druhé polovině příštího roku. Testovací beta verze bude dostupná v prvním čtvrtletí. Termín uvedení lokalizované verze nových Windows na český trh zatím není určený, ale mělo by to být do půl roku po zahájení prodeje anglické verze.

Nové Windows by neměly být zásadně odlišné od Visty, jako tomu bylo v případě Visty, která přišla na trh po Windows XP. Mezi funkcemi nového operačního systému budou například technologie pro dotekové displeje a možnosti, jak dát systému osobitější ráz. Uživatelé by se měli také dočkat rychlejšího náběhu systému při zapnutí PC.

Windows Vista podle generální ředitelky české pobočky Microsoftu Jane Gilsonové splnily očekávání a jejich nástup byl rychlejší než u předchozích XP, které se definitivně přestanou prodávat v lednu příštího roku. „O XP je stále zájem, ale byly zároveň největším konkurentem Visty. Uživatelé se s nimi i nadále mohou setkat například v netboocích,“ dodala.

Nový způsob legalizace pirátských Windows

Na začátku příštího roku chystá Microsoft také nové způsoby legalizace pirátských Windows. Takzvaný Get Genuine Kit bude obsahovat CD se softwarem a aktivačním klíčem a jeho cena bude zhruba o 25 procent vyšší než cena OEM licence. Zájemci si budou moci vybrat mezi verzí XP a Vista. Obdobně firma nabídne tzv. Get Genuine Agreement pro firemní uživatele nelegálních Windows.

Microsoft bude v příštím roce chystat i přelomové uvedení základních aplikací balíku Office, tedy Wordu, Excelu a PowerPointu, na web. Dostupné by měly být zřejmě v roce 2010. Podle Gilsonové půjde spíše o okrajovou nabídku, která má umožnit práci s dokumenty například na cestách. „Hlavním kanálem zůstane prodej klasických licencí Office,“ podotkla.