Cháveze pobavilo video, ve kterém irácký novinář inzultuje George Bushe

Caracas - Venezuelského prezidenta Hugo Cháveze pobavil záznam tiskové konference, na které hodil irácký novinář botu po americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Je ale podle něj dobře, že "odvážný žurnalista" cíl nezasáhl. Mezitím se ukázalo, že novinář, který je stále ve vazbě, byl v minulosti krátce zadržován americkými vojáky a Spojené státy nenávidí.

Chávez při pohledu na záběry z tiskové konference prohlásil, že je rád, že bota Bushe netrefila, neubránil se ovšem při sledování videa smíchu. „Je dobře, že ho to nezasáhlo. Nepodporuji to, aby někdo po někom házel boty, ale ve skutečnosti, ta kuráž!“ zvolal Chávez. Video z tiskové konference venezuelská státní televize v pondělí odvysílala dokonce opakovaně.

Chávez: Bush je osel, opilec, pan nebezpečný a ďábel

Dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí na Bushe zaútočil v neděli v kanceláři iráckého premiéra v Bagdádu. Mrštění bot doprovodil slovy: „To je polibek na rozloučenou, ty pse!“    

Hugo Chávez:

„Smrdí tady síra!“

Chávez je tvrdým kritikem Spojených států kvůli válce v Afghánistánu a Iráku, nezřídka častuje Bushe takovými přezdívkami jako například osel, opilec nebo pan nebezpečný. Nejslavnější je jeho výrok, že Bush je ďábel. Takto amerického prezidenta nazval během svého projevu při návštěvě sídla OSN v New Yorku. Když Bush opouštěl podium, zavětřil Chávez ve vzduchu a řekl, že je tam cítit síra.

Iráckého novináře zadržovali Američané

Dnes se také objevila informace, že irácký novinář, který v neděli inzultoval amerického prezidenta, byl v minulosti v Iráku unesen a pak také krátce zadržován americkými vojáky. Příbuzní sdělili, že Muntadar Zajdí hluboce nenávidí USA za okupaci Iráku a Írán za jeho vměšování do záležitostí jeho vlasti.

V očích mnoha Iráčanů a dalších Arabů je Zajdí hrdina. Teď ho ve vazbě vyslýchá irácká policie. V pondělí se v Bagdádu a dalších městech konaly demonstrace a jejich účastníci žádali Zajdího propuštění.