Rakouský tisk: Na bitevníky L-159 zatím nejsou peníze

Vídeň - Včera se objevila informace, že rakouská armáda zvažuje nákup až 20 českých bitevníků L-159, kterými disponuje česká armáda. Dnes vyvolala tato informace velký ohlas u rakouského tisku. Například list Der Standard píše, že české stroje by pro výcvik rakouských pilotů byly téměř ideální, háček je prý ale v tom, že rakouská armáda na ně v současnosti nemá peníze.

Náčelník rakouského generálního štábu Edmund Entacher v pondělí v Praze řekl, že rakouské vojenské letectvo zvažuje možnost nahradit své staré cvičné letouny českými bitevníky L-159. Rakouská armáda do výcviku pilotů neinvestovala už 40 let, piloti proto musejí za velké peníze absolvovat výcvik v zahraničí. Armáda by tedy české stroje velmi potřebovala.

Der Standard dokonce stroje L-159 hodnotí poměrně pozitivně. Prý sice nejsou tak dobré jako například italské letadlo Aermacchi M-346 a nejsou ani kompatibilní s nadzvukovými stíhačkami Eurofighter, které Rakousko nakoupilo. Nespornou výhodou je ale to, že jsou okamžitě k dispozici. Na základě předchozích jednání české strany s jinými zájemci ve světě by se cena jednoho letounu mohla pohybovat kolem 9,5 milionu eur, uvádí list.

Armáda vyčerpala rozpočet nákupem eurofighterů

Kamenem úrazu by ovšem mohly být právě finance, podle tisku teď bude prý záležet na schopnostech ministra obrany Norberta Darabose vyjednat navýšení rozpočtu pro rakouskou armádu. V rozpočtu ministerstva totiž v současné době chybí asi 400 milionů eur (přes deset miliard korun).

O peníze přišla rakouská armáda především kvůli nákupu eurofighterů, který měl být podle původních dohod kryt ministerstvem financí, později ale byly náklady převedeny na ministerstvo obrany. Jen tato položka představuje 245 milionů eur ročně.

Vydáno pod