Sarkozy kritizoval Klause za absenci vlajek EU

Brusel/Štrasburk - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Evropském parlamentu kritizoval Česko. Vadí mu, že na všech veřejných budovách v ČR nejsou vyvěšeny vlajky Evropské unie. "Byli jsme raněni, když jsme viděli, že evropské vlajky nejsou na všech veřejných budovách v České republice," uvedl Sarkozy. Proti slovům francouzského prezidenta se ohradil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Šéf české diplomacie soudí, že francouzskému prezidentovi Sarkozymu nepřísluší, aby za nevyvěšení unijní vlajky na Hradě kritizoval hlavu českého státu.

I když by si podle Schwarzenberga valná část obyvatelstva přála, aby vlajka na Hradě vlála, je prý na prezidentovi, jakou tam vyvěsí. Ministr podotkl, že povinnost vyvěsit vlajku nedefinuje žádný závazný zákon. 

Pražský hrad není symbolem EU

Odmítavě na Sarkozyho výtku reagoval také prezidentův mluvčí Radim Ochvat: „Pražský hrad je symbolem české státnosti, českého státu, ne Evropské unie. Není důvod, proč tyto historické tradice měnit.“ 

České ministerstvo zahraničí nicméně uvedlo, že na jeho sídle vlajka EU visí stále. Také vláda na své Strakově akademii vlajku má. Vicepremiér pro EU Alexandr Vondra již dříve řekl, že by bylo vhodné, kdyby i na Hradě vlajka byla, pokud se tam budou konat nějaké akce spojené s EU. Během nedávného setkání prezidenta Václava Klause a zástupců Evropského parlamentu, za nějž Klause Sarkozy rovněž kritizoval, tam ale nebyla.

Sarkozy chválil Topolánka za přístup k „Lisabonu“

Sarkozy nicméně v několika dnešních vystoupeních v Evropském parlamentu, kde spolu s poslanci hodnotil uplynulé francouzské předsednictví a nedávný summit EU, nebyl k České republice výhradně kritický. Již na vrcholné schůzce evropských lídrů, která se uskutečnila minulý čtvrtek a pátek, chválil premiéra Mirka Topolánka a pokračoval v tom i dnes, především kvůli jeho postoji k Lisabonské smlouvě o reformě EU.

„Topolánek ve velmi odvážném prohlášení řekl, že navrhne ratifikovat Lisabonskou smlouvu,“ řekl. Čeští poslanci a senátoři sice budou o osudu nástupce odmítnuté euroústavy hlasovat až v příštím roce, ale Sarkozy ocenil výrok českého ústavního soudu, že ratifikační proces může začít.

První muž Francie se navíc nebojí, že by české předsednictví bylo nepředvídatelné a mělo by páchat škody, jak spekulují některá francouzská média. „Kontinuita Evropské unie pod českým předsednictvím je zaručena,“ doplnil Sarkozy.

Vydáno pod