Barroso: České předsednictví bude úspěšné, přípravy prvotřídní

Štrasburk - Předseda Evropské komise José Barroso věří, že české předsednictví Evropské unii bude úspěšné. Přípravy na ně byly prvotřídní a ze spolupráce s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem a dalšími politiky mám dobrý pocit, řekl Barroso v úterním rozhovoru s českými novináři. Naznačil, že obavy z oslabení českého předsednictví kvůli euroskeptickým postojům prezidenta Václava Klause nepovažuje za důležité.

„Myslím si, že to není tak relevantní. Zajímá mě podstata - jaký je přínos českého předsednictví, co uvidíme jako výsledky českého předsednictví,“ řekl Barroso. Klausův postoj je podle něj možná důležitý pro lidi v Česku, sám ale nehodlá „trávit svůj čas komentováním Klausových výroků“.

Barroso dodal, že českého prezidenta respektuje, i když s ním často nesouhlasí. Klause v úterý ve Štrasburku naopak ostře kritizoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který v projevu v Evropském parlamentu bilancoval francouzský půlrok v čele Evropské unie.

Barroso podotkl, že by byl radši, kdyby vlajka na Pražském hradě vlála, protože ho k ní pojí osobní vztah. „Jsem předseda Evropské komise. Je to moje vlajka. Pokládám si za čest, když ji vidím, protože ji považuji za ztělesnění solidarity a demokracie,“ řekl Barroso. S úsměvem ale poznamenal, že například v Buckinghamském paláci evropskou vlajku nikdy neviděl.