Nový přístroj Ústřední vojenské nemocnice včas odhalí nádor hrtanu

Praha - Na oddělení ORL v Ústřední vojenské nemocnici zkouší lékaři dva nové diagnostické přístroje, které jim umožní přesnější a včasnou diagnózu. Pacienti se tak vyhnou řadě zbytečných zákroků.

Přístroje umí odhalit například nově se tvořící nádor hrtanu pomocí rozdílů v odrazu světla různých vlnových délek. „Využívá se filtrů, které z bílého světla vytáhnou část spektra,“ vysvětluje zástupce dodavatele přístrojů Pavel Kasal.

Zdravá tkáň vypadá na monitoru jinak než ta poškozená. Má jinou barvu a je výraznější. Odhalit se tak dá rakovina, ale i krevní sraženina, a to na rozdíl od tradičních metod včas a s milimetrovou přesností. „Velmi malá nádorová ložiska pod pět milimetrů jsou klasickou endoskopií většinou přehlédnuta,“ tvrdí přednosta ORL kliniky Michal Navara. Právě v onkologii je přitom čas nejdůležitějším faktorem. Vyšetřit se přitom může nechat kdokoliv. 

V celé Evropě je takových zařízení přibližně deset. V Česku je Ústřední vojenská nemocnice zatím jediným pracovištěm, které přístroje za celkem zhruba pět milionů korun vlastní.

Vydáno pod