Nezlobím se, že po mně hodili botou, říká Bush

Washington - Jméno amerického prezidenta George Bushe se v posledních dnech skloňuje zejména v souvislosti s aférkou s botou, kterou po něm na tiskové konferenci hodil irácký novinář Muntadar Zajdí. Zatímco Zajdí se pro obyčejné Iráčany stal hrdinou a fandí mu i venezuelský prezident Hugo Chávez, Bush se dočkal internetové hry, ve které si po něm hráči mohou taky zkusit hodit botou. Bush ale vedle skvělých reflexů, díky kterým dokázal uhnout před letící obuví, prokázal i jistý nadhled. "Prezident k panu Zajdímu necítí žádné nepřátelství," vzkázala světu Bushova mluvčí Dana Perinová, která se díky rvačce, která se rozpoutala po útoku na prezidenta, může "pochlubit" monoklem.

Bush prý věří iráckému soudnímu systému, který má rozhodnout o vhodném trestu za útok na americkou hlavu státu.

Zajdího bratr si nedávno stěžoval, že novinář byl ve své cele napaden a utrpěl mimo jiné vnitřní zranění. Tyto informace ale irácká armáda popřela. Dnes Zajdí poprvé stanul před soudem - soudce ale musel příjít do jeho cely. To by mohlo naznačovat, že novinář byl při zatýkání nebo krátce poté zbitý a zraněný. Na druhou stranu není v iráckém soudním systému neobvyklé, když se první slyšení u soudu odehrávají na neformální úrovni.

Deset milionů dolarů za polobotku

Mezitím se Zajdí stává pro radikální muslimy hrdinou, srovnatelným snad i s bin Ládinem. Vrhnout po někom botou je totiž v Iráku ta nejtěžší urážka. A nevadí, že „americký ďábel“ Bush stačil uhnout. Zajdímu ale fandí i obyčejní Iráčané, zemí už několikátý den otřásají demonstrace, které volají po jeho propuštění. Arabským světem se dokonce rozšířila novinka: Kdosi za inkriminovanou „letající polobotku“ nabídl deset milionů dolarů.

O shovívavost se Zajdího činem už požádali i iráčtí novináři, kteří čin odsoudili jako „zvláštní a neprofesionální“. Pokud bude jeho útok souzen jako pokus o vraždu prezidenta, mohl by ve vězení strávit sedm až patnáct let. Zatím je zadržen pouze za urážku zahraničního představitele, za což mu hrozí dva roky vězení.

Hádka v parlamentu

Incident s botou dnes výrazně ovlivnil jednání iráckého parlamentu. Ve sněmovně v jednu chvíli vypukl chaos, když se poslanci začali hádat o to, zda by měl být Zajdí propuštěn z vězení. Předseda parlamentu Mahmúd Mašhadání v reakci na hádku prohlásil, že na svou funkci rezignuje. Mašhadání už ale jednou rezignaci na post předsedy parlamentu oznámil, ale ve funkci zůstal.

Vydáno pod