Osobností roku 2008 je podle časopisu Time Barack Obama

Washington - Časopis Time vyhlásil osobností roku 2008 příštího prezidenta Spojených států Baracka Obamu. Podle listu dokázal Obama projít jedněmi z "nejbláznivějších" prezidentských voleb v americké historii: překonal nedostatek zkušeností, své podivně znějící jméno, dva zkušené politické rivaly i rasovou nesnášenlivost - a stal se 44. prezidentem USA a vůbec první americkou hlavou státu tmavé pleti. Loni byl osobností roku vyhlášen Vladimir Putin.

Časopis Obamu zvolil i díky tomu, že dokázal do životů Američanů vnést naději na změnu. Time podotýká, že ještě před dvěma lety znalo Obamu jen málo lidí a dnes ve Spojených státech jednou z nejvíce veřejně známých osob. Nikoho by tak nemělo překvapit, že se osobností roku stal právě on.

Kandidáty na osobnost roku byla například i kandidátka na viceprezidentku Johna McCaina Sarah Palinová nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V minulosti se osobnostmi roku podle časopisu Time stali například i Adolf Hitler nebo Josef Stalin.

Time se v rubrice Laskavé sbohem také rozloučil s významnými nebo známými osobnostmi, které letos zemřely. Patří mezi ně například módní návrhář Yves Saint Laurent, herci Paul Newman, Charlton Heston, Heath Ledger nebo Bernie Mac, spisovatel Michael Crichton, režiséři Sydney Polack a Antony Minghella, šachista Bobby Fischer nebo cestovatel Edmund Hillary.

Vydáno pod