OSN je proti návrhu USA na vyslání sil do Somálska

New York - Návrh USA na vyslání mírových jednotek OSN do Somálska generální tajemník OSN a představitelé Francie zpochybnili. Prozatím odmítají výzvu Spojených států s tím, že situace v Somálsku je pro "modré přilby" příliš nebezpečná.

První dáma americké diplomacie Condoleezza Riceová v úterý uvedla, že by Spojené národy měly do nestabilní země v Africkém rohu vyslat mírové síly. Opačný názor má nejvyšší představitel OSN Pan Ki-mun, podle něhož ještě není situace pro tento krok zralá. „Mírové jednotky by neměly v zemi být, když tam není mír, který by chránily,“ prohlásil Pan Ki-mun.

Pan Ki-mun navrhuje posílení mise Africké unie

Šéf OSN místo toho vyzval k posílení mise Africké unie (AMISOM), která již v Somálsku působí. V rámci mise AMISOM dnes v hroutícím se státě působí kolem 3 200 vojáků z Burundi a Ugandy. Riceová navrhla přeměnit misi Africké unie na misi vedenou OSN a vycvičit a vyzbrojit více jednotek afrických zemí.

Jean-Maurice Ripert, francouzský vyslanec při OSN, na otázku, zda považuje návrh Riceové za realistický, odpověděl: „Ne, nepovažuji. Myslíme si, že to není možné a ani žádoucí.“ Ripert dodal, že se situace v Somálsku musí nejprve stabilizovat, než bude možné vyslat do země mírové jednotky OSN.

Na stabilizaci Somálska potřeba asi 10 tisíc vojáků

Už v listopadu řekl Pan Ki-mun Radě bezpečnosti, že na stabilizaci Somálska by bylo potřeba asi 10 000 dobře vycvičených vojáků. Ale z 50 zemí, které oslovil, nabídly své jednotky jen dvě.

Zahraniční mocnosti se již pokoušely ukončit hladomor v Somálsku, jejich snaha se ale střetla s neúspěchem. V roce 1993 zahynulo v „bitvě o Mogadišo“ 18 amerických vojáků a 73 jich bylo zraněno. Bitva, která se stala inspirací pro film Černý jestřáb sestřelen, znamenala začátek konce angažmá Spojených států i OSN v zemi.

V současnosti panuje velmi nestabilní situace nejen v Somálsku, ale i na jeho pobřeží. Během letošního roku v něm piráti provedli 124 útoků a unesli 60 plavidel. V somálských vodách již proto hlídkují lodě Spojených států, Evropské unie, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska.

Pomoc nabídla i Čína

Čínské ministerstvo zahraničí navíc dnes potvrdilo, že se brzy připojí k OSN a do oblasti pošle válečné lodě. Půjde o historicky první podobnou misi Pekingu. „Čína se aktivně připravuje na vyslání válečných lodí do Adenského zálivu,“ prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao. Další podrobnosti ale neuvedl. Čínské noviny uvedly, že asijská mocnost má k somálským břehům vyslat tři lodě. Tyto informace se zatím nepodařilo ověřit.

Na podporu boje proti pirátství schválila v úterý Rada bezpečnosti OSN rezoluci, která umožní pronásledovat somálské piráty i na pevnině.