V Japonsku jsou Vánoce svátky klidu, ne dárků

Praha - Vánoce, tedy křesťanské svátky, se slaví také v Japonsku - převážně šintoistické a buddhistické zemi. Japonci ale z evropských Vánoc nepřebrali větší množství tradic, například dárky si ve větší míře neužijí. Důležitý je pro zemi vycházejícího slunce hlavně Nový rok.

Vánoce v pravém slova smyslu Japonci neslaví, s výjimkou relativně malé komunity křesťanů v této zemi. Záplava dárků pod stromečkem se objevuje jen sporadicky. Naopak ze všech obchodů se linou americké koledy a z výloh vykukuje Santa Claus. „Je tam nádherná atmosféra, všude plno barev,“ přibližuje zdejší vánoční náladu japanolog Martin Vačkář.

Evropské, respektive americké, Vánoce se začaly brát jako příjemné zpestření roku až po druhé světové válce a zvláště začátkem šedesátých let. Vánoční čas navíc zapadá do celkové atmosféry závěru roku, kdy se slaví a vše se uzavírá, největší svátky totiž představuje v Japonsku Nový rok. Jeho oslavy ale nejsou tak bujaré jako například v Česku, naopak jsou tiché a rodinné jako naše Vánoce. Vánoční svátky také pro Japonce znamenají čas lásky a míru.

Více vlivů z USA

Vzhledem k tomu, že je Japonsko geograficky blíže Spojeným států, jsou jím do jisté míry ovlivněny i zdejší Vánoce. „V Japonsku se více prosazují americké Vánoce, ale ty stejně pochází původem z Evropy,“ uvádí Vačkář. V Japonsku se rozšířili také vánoční stromky - klasický symbol evropských Vánoc.

V Japonsku ale není zvykem dávat si vánoční dárky. Navíc na Vánoce ani obyvatelé nemají volno. „Jediný volný den, který mají, je 23. prosince, kdy jsou narozeniny nynějšího císaře,“ dodává japanolog. Pravé volno a svátky přichází až po Novém roce. Na tuto dobu se těší hlavně děti a mladí, protože ti dostávají k Novému roku od rodičů a příbuzných a přátel pozornost v podobě peněz v obálce.

Japonci se obdarovávají hlavně při návštěvách

Ani v průběhu roku nemají Japonci žádný svátek, kdy se obdarovávají ve velkém, jak potvrzuje i Vačkář : „Japonci mají starý zvyk, že kdykoliv kdekoliv někdo jede, tak vždycky někomu něco přiveze.“ Jinak se dárky dávají ke svatbě či narozeninám.

„Závěr roku je úžasně nadýchaná atmosféra, protože se v různých podnicích pořádají závěrečné večírky, lidé se odměňují a navštěvují,“ říká Vačkář. Na Nový rok se domovní vchody zdobí tradičně větvičkami borovice, což znázorňuje dlouhověkost, poté snítky bambusu, znamenající pružnost, pevnost a tvrdost, a také větvičkami švestky, jež zvěstuje příchod jara. V Japonsku je totiž jaro podstatně dříve než u nás.

  • Oslavy nového roku v Japonsku zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/586/58523.jpg
  • Vánoční stromeček zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/585/58495.jpg
  • Japonské tanečnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/372/37173.jpg