Za členství v al-Káidě v Británii odsoudili dva muslimy

Londýn - Britský muslim byl dnes před soudem v Manchesteru uznán vinným z vedení teroristické organizace a z členství v al-Káidě. Poprvé tak britský soud odsoudil někoho za takové zločiny. Výši trestu si odsouzený vyslechne zítra. Obhajoba však poukazuje na mučení, kterému byl Ahmed údajně vystaven během pobytu v pákistánském vězení.

Rangzieb Ahmed, třiatřicetiletý muž kašmírského původu, podle soudu patřil k tříčlenné buňce teroristické sítě al-Káida. Byl údajně klíčovým prostředníkem mezi řadovými příslušníky v Británii a vůdci organizace v Asii. Soud ovšem neobjasnil, co vlastně teroristé plánovali.

Za členství v al-Káidě byl dnes odsouzen také další britský muslim, devětadvacetiletý Habib Ahmed. Tomu údajně Rangzieb Ahmed předal dva zápisníky, jakési adresáře teroristů. Byly v nich totiž neviditelným inkoustem zapsané informace o agentech al-Káidy. Dokumenty obsahovaly jména a telefonní čísla osob spojovaných s terorismem.

Vyšetřovatelé Rangziebovi Ahmedovi skrytě prohledali zavazadla, která byla také pozitivně testována na přítomnost výbušnin. Po jeho návratu do Británie pokračovali ve sledování, které odhalilo jeho kontakty na vysoce postavené členy al-Káidy v jižní Asii. Odposlechy údajně prozradily, že se rovněž setkal s Pákistáncem Chálidem Šajchem Muhammadem, považovaným za strůjce útoků na New York a Washington z 11. září 2001, jehož nyní soudí vojenský tribunál na americké základně Guantánamo.