Tisíce francouzských školáků vyrazily do ulic na protest proti školské reformě

Paříž - Ve Francii dnes středoškoláci protestovali proti plánované reformě školství. Vláda plánuje snížit počet učitelů, Francouzi se obávají, že tím utrpí kvalita výuky. Ministr školství Xavier Darcos protestujícím slíbil, že ještě reformu zreviduje.

Do ulic mnoha francouzských měst dnes vyrazily tisíce francouzských studentů. Nelíbí se jim totiž, že by vláda v příštím roce chtěla zavést řadu opatření, která mají reorganizovat vyučovací hodiny. Nová reforma hlavně klade důraz na individuální práci a doučování.

Rapidně mělo ubýt učitelů. Zrušeno mělo být až 11 tisíc učitelských míst, a za rok dalších 13 tisíc. Učitelů bude míň především proto, že úřady už nenahradí ty pedagogy, kteří odejdou do důchodu. Těm, co zůstanou, tedy přibude práce a budou se starat o více žáků. Lidé se tak obávají, že třídy budou přeplněné a učitelé nestihnout vyučovat tolik předmětů jako doteď.

To celé chce vláda hlavně proto, aby snížila náklady na školství a zefektivněla výuku. Reformu odmítli studenti i učitelé, kteří poukazovali i na problémy s tím, kdo by je měl přeškolovat.       

Demonstrace nabíraly v posledních dnech na intenzitě. Dnes vyrazilo protestovat jen do ulic Paříže kolem 10 tisíc studentů. Mladí demonstranti mávali nad hlavami transparenty například s nápisem: „Naše školství není ve službách peněz“. Organizátoři demonstrací se také nechali slyšet, že je neslýchané, aby se reforma tvořila v podstatě na základě finančních škrtů. Manifestace se uskutečnily i v dalších významných městech - v Bordeaux a v Dijonu.

Vydáno pod