Dnes skončilo půlroční příměří v pásmu Gazy

Gaza - Šestiměsíční příměří v pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinskými politickými frakcemi vedenými radikálním hnutím Hamas dnes skončilo. Teroristická organizace Kásam vydala v 5:00 našeho času prohlášení, v němž oznámila, že klid mezi ní a sionistickými nepřáteli právě skončil. Krátce po ukončení příměří vystřelili Palestinci z Gazy na jižní Izrael dvě rakety, které si však nevyžádaly žádné oběti. K odpálení střel se pak přihlásil Islámský džihád, který prohlásil, že šlo o odvetu za smrt jednoho z jeho členů, jehož v úterý ve městě Džanín na západním břehu Jordánu zabila izraelská armáda.

„Oznamujeme, že klid mezi námi a sionistickým nepřítelem skončil a nebude obnoven,“ oznámila dnes teroristická organizace Kásam, která je ozbrojeným křídlem Hamasu. To byl podle Hamasu oficiální termín, kdy příměří skončilo. Ve čtvrtek mluvčí Hamasu Ajmán Táhá uvedl, že ke zrušení příměří došlo proto, že „nepřítel nedostál svým závazkům“ - uvolnit blokádu pásma Gazy a zastavit všechny útoky.

Hamas a další militantní skupiny v pásmu Gazy oznámily, že jsou připraveny na jakékoliv vystupňování ozbrojeného násilí a na případné útoky z Izraele namířené proti Gaze. Jejich ozbrojenci prý během šestiměsíčního příměří absolvovali trénink.

Příměří v podstatě neexistovalo 

Kvůli občasným útokům obou stran příměří de facto neexistovalo, jeho konec ale přichází v tu nejhorší možnou dobu. Izrael je uprostřed předvolební kampaně a hrozí, že eskalace násilí nahraje do karet jestřábům izraelské politiky z opozičního Likudu. Palestinci jsou zase od loňska rozštěpení mezi dva bloky - umírněný Fatah kontrolující západní břeh Jordánu a radikální Hamas ovládající pásmo Gazy.

Jak uvedl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, příměří už formálně neplatí, odhlédnuto od dopoledního raketového útoku ale pokračuje zdrženlivost na obou stranách.

Analytička Irena Kalhousová soudí, že ani jedna ze stran nenaplnila očekávání spojovaná s příměřím - ať už jde o propuštění zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita nebo ukončení blokády Gazy ze strany Izraele. Tureček ale připomíná, že za posledních sedm let zabily palestinské rakety kolem dvou desítek Izraelců, zatímco mrtví Palestinci v pásmu Gazy se počítají na stovky.