Pokud se USA zřeknou štítu, zastaví Rusko modernizaci zbraní

Moskva - Rusko zastaví vývoj některých strategických zbraní, pokud Spojené státy ukončí plány na výstavbu částí protiraketového štítu v Evropě. Uvedl to velitel ruských strategických raketových vojsk Nikolaj Solovcov. Rusko považuje stavbu radaru v České republice a raketové základny v Polsku za hrozbu. Washington ale tvrdí, že jde o obranu proti případnému útoku ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea.

„Jestliže Američané ustoupí od plánů vybudovat třetí zónu (základny protiraketové obrany v Česku a Polsku), pak nepochybně adekvátně zareagujeme. Řadu programů, nákladných programů, prostě nebudeme potřebovat,“ řekl dnes agentuře Interfax Solovcov. Podle jeho slov Moskva nemá ideologickou oporu pro konfrontaci. Modernizací svých strategických sil také údajně nechce nikomu nahnat strach. „Reagujeme jen na realitu,“ tvrdil Solovcov.

Před dvěma dny přitom sám pohrozil, že Rusko zařadí v příštích letech do své výzbroje jaderné rakety schopné prorazit jakýkoli protiraketový štít. „Do roku 2015 až 2020 budou ruské jaderné strategické síly vybaveny novými systémy raket s modernizovanou vojenskou kapacitou, jež budou s to provést jakýkoli úkol, dokonce i v případě, že protivník použije protiraketový systém,“ řekl ve středu Solovcov. Ujistil také, že bez ohledu na finanční krizi nebude rozvoj jaderných strategických ruských sil postižen žádnými rozpočtovými škrty.

Rusko a Spojené státy si v současné době na diplomatickém i vojenském poli příliš nerozumí. Američané chtějí ve střední Evropě vybudovat protiraketový systém, který Moskva považuje za ohrožení své bezpečnosti. Washington naopak tvrdí, že má sloužit k odražení potenciálních útoků z takových států, jako je například Írán.

Vydáno pod