Za teroristické útoky v Madridu dostal Maročan Ahríz 20 let

Rabat - Za účast na pumových útocích v Madridu před čtyřmi lety poslal soud v Maroku na 20 let do vězení jedenatřicetiletého Maročana Abdalláha Ahríze. Ten byl členem teroristické skupiny, která se v roce 2004 na atentátech podílela. Útoky si tehdy vyžádaly 191 mrtvých a přes 1800 zraněných. Soud v Sale Ahríze ho shledal vinným z příslušnosti ke zločinecké skupině, která útoky provedla, a také ze shromažďování financí pro teroristickou činnost. Žalobci pro něj původně požadovali doživotí.

Ahríz, povoláním elektrikář, se ve Španělsku usadil v roce 1999 a krátce po útocích v Madridu zemi opustil. V roce 2005 se přestěhoval do Sýrie, kde byl zatčen a posléze vydán do Maroka. Jednou byl již marockým soudem obvinění za podíl na madridských útocích zproštěn. Policie ho ale v červnu znovu zatkla a obvinila v několika nových bodech.

Ahríz vinu popřel a proti rozhodnutí soudu se pravděpodobně odvolá. Jeho obhájce tvrdí, že je nelegální někoho dvakrát trestně stíhat na základě podobných obvinění z terorismu. Soud v Sale obvinění zdůvodnil tím, že se objevily nové důkazy. Policie potvrdila, že Ahrízovo DNA odpovídalo vzorkům, které našla španělská policie na dvou místech, kde se madridští útočníci skrývali.

Madridské atentáty z 11. března 2004 patří mezi nejhorší v evropské historii. Většinu osob podezřelých z útoků tvořili Maročané. Několik z nich bylo ve Španělsku odsouzeno k mnohaletým trestům.