NATO a Rusko spolu po srpnovém gruzínském konfliktu opět jednají

Brusel/Moskva - Severoatlantická aliance opět jedná s Ruskem. Dnes se v Bruselu sešel generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer s ruským velvyslancem při alianci Dmitrijem Rogozinem. Jde o první schůzku vysokých představitelů aliance a Ruska od doby, kdy NATO po srpnovém rusko-gruzínském konfliktu přerušilo s Moskvou diplomatické kontakty. Rogozin po dnešní schůzce prohlásil, že nyní jsou NATO a Rusko na cestě k obnovení vzájemné důvěry.

Oba diplomaté na schůzce za zavřenými dveřmi jednali o tom, zda by se mohly napjaté vztahy postupně oteplovat. Dmitrij Rogozin poté uvedl, že NATO a Rusko jsou teprve na začátku složité cesty k obnovení vzájemné důvěry. Ruský ambasador podotkl: „Nejtěžší věcí je udělat první krok. Důležité je obnovit důvěru. K tomu nestačí jedna schůzka.“

Proto se prý Rogozin s generálním tajemníkem NATO dohodli, že uspořádají neformální Radu NATO-Rusko na úrovni velvyslanců. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko chce jednat o příčinách války s Gruzií. Právě Gruzie je jedním z čekatelů na přičlenění k alianci, a to se Moskvě příliš nelíbí. „Nyní, když naši kolegové v NATO jednají o obnovení vztahů, budeme trvat na tom, že obnova vztahů začne debatou o příčinách kavkazské krize,“ řekl Lavrov.