Německo schválilo vyslání námořníků k Somálsku

Berlín - Německo nasadí do boje proti pirátům u pobřeží Somálska až 1 400 mužů a jednu fregatu. Německo má u Afrického rohu především podpořit první námořní operaci EU s názvem Atalanta. Somálské vody a jejich okolí se v posledních měsících staly nejnebezpečnější oblastí světových moří. Piráti tu zaútočili na zhruba stovku lodí - obchodních, turistických i na saúdskoarabský ropný tanker. Drama únosu zakusili i němečtí turisté a lodě, které využívají významné obchodní cesty přes Adenský záliv.

Pro vyslání německých námořníků do nebezpečných vod dnes zvedlo ruku 491 poslanců, jen 55 jich bylo proti a 12 se zdrželo hlasování. Misi odmítá z parlamentních stran jen krajně levicová Levice. Německo na celou misi v příštím roce uvolní na 43 milionů eur (přes 1,1 miliardy korun).

„Jen za letošek piráti unesli přes dvě stě lodí. Podle mých informací drží v současné době dvanáct plavidel a tři sta rukojmí. Když si to uvědomíte, není co řešit,“ zdůvodnil vyslání německých jednotek ministr obrany Franz Josef Jung.

Německé námořnictvo bude moct zasáhnout proti pirátům, jen pokud bude samo napadeno. Němci budou moci zasahovat na základě mandátu OSN jako součást protipirátské mise Evropské unie. Kromě Německa se mise s velitelstvím v britském Northwoodu účastní další evropské země jako Velká Británie, Řecko, Španělsko či Francie.

Němečtí námořníci by měli před piráty chránit především lodě s mezinárodní potravinovou pomocí Somálsku a přispět k zajištění bezpečnosti vodních cest. Nebudou se však v žádném případě účastnit aktivního pronásledování pirátů, i kdyby to umožňoval mandát OSN.

Unijní misi bude tvořit dohromady čtyři až šest válečných plavidel a dva hlídkové letouny. Flotila EU v oblasti působí od poloviny prosince, kdy převzala operace proti pirátům po NATO, a potrvá i s německou účastí do konce příštího roku. V somálských vodách hlídkují také plavidla z více než desítky dalších zemí, mezi nimi i Spojených států, Ruska a Indie.